5. Sessions de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic (Mòdul C)

Des del Servei d’Acollida Comarcal s’imparteixen sessions de coneixement de la societat catalana i del seu marc jurídic, tal com estableix la Llei d’acollida. L’objectiu d’aquestes sessions és la de proporcionar coneixements lingüístics i de la societat catalana per tal de promoure la integració a l’entorn en què viuen les persones nouvingudes, per promoure la seva autonomia i la igualtat d’oportunitats al nostre municipi. Al mateix temps, pretén promoure i facilitar la inserció laboral.

L’article 11 Llei de 10/2010, del 7 de maig, d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya defineix els continguts dels Mòduls C sobre coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic:

a) Els trets fonamentals de Catalunya i del municipi on s’han empadronat i la corresponent comarca, pel que fa als aspectes socials, de lleure, culturals, geogràfics i històrics i a la realitat sociolingüística, i també els trets fonamentals de l’Estat i de la Unió Europea.
b) Els drets i deures fonamentals.
c) Els recursos públics i privats, i també els principals serveis públics i els deures i drets com a usuaris o potencials beneficiaris d’ajuts i prestacions.
d) El funcionament del sistema polític i administratiu, incloent-hi les oportunitats de participació en la política i en la societat civil.
e) Els coneixements necessaris per a l’accés i el manteniment de la regularitat administrativa necessària per viure a Catalunya, especialment els coneixements derivats del règim d’estrangeria.

Les sessions poden estar vinculades directament a un servei de primera acollida municipal i per tant ser aquest qui configura el grup d’assistents, o bé, que vinguin originades per una demanda específica d’algun servei municipal en concret, com pot ser serveis socials, aules d’adults, serveis laborals, etc. En aquest últim cas, qui configura el grup d’assistents és el servei en qüestió.

Per poder iniciar una sessió hi ha d’haver un mínim de 7 persones inscrites i un màxim de 20. La configuració dels grups es farà en funció del volum de gent i de les característiques de cada grup. Es poden fer grups homogenis per llengua o per situació personal i administrativa en què es troba, fet que permetrà atendre més acuradament les seves necessitats; o bé, grups heterogenis, per poder arribar al mínim establert de persones per realitzar la formació.

El mòdul serà impartit per la tècnica de polítiques migratòries o l’agent d’acollida amb la col·laboració dels altres agents implicats al circuit d’acollida: públics i privats. La llengua utilitzada sempre serà el català en primera instància, i en cas que sigui necessari es farà en castellà. Només en els casos en què la comprensió sigui pràcticament nul·la es farà amb la llengua pròpia del grup i es requerirà un mediador/a intercultural.

Vegeu adjunt la programació de les sessions.
documents associats per descarregar
Consell Comarcal del Baix Empordà
C/Tarongers, 12 · 17100 La Bisbal d'Empordà
Tel. 972 642 310
consell@baixemporda.cat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies