A partir de demà ja es podran recollir EPIS per portar els fragments d’uralita a la deixalleria

05/09/2022

A partir de la pedregada del dimarts passat, s’ha preparat un servei extraordinari de recollida d’uralita per a particulars.

La pedregada del passat 30 d’agost va afectar, entre d’altres, moltes propietats públiques i privades. Moltes de les propietats afectades tenen afectacions a l’uralita, també conegut com a fibrociment. L’uralita pot contenir amiant, que és altament contaminant. Per tal de poder gestionar aquesta demanda el Consell Comarcal del Baix Empordà ha posat a disposició dels particulars un servei extraordinari per la recollida i tractament d’aquets elements d’uralita malmesos per la pedregada.

Pel que fa a particulars, a partir de demà 6 de setembre, es podran anar a buscar a la deixalleria de La Bisbal d’Empordà, els EPIS corresponents per tal de poder portar els trossos d’uralita de manera segura al punt de recollida, que consisteix en guants, mascareta, bosses de plàstic per cobrir les peces, així com granotes de protecció.

Per garantir la seguretat i fer front a la demanda, cal demanar cita prèvia omplint un formulari que pot trobar-se a la web de l’ens (https://forms.gle/cfhoDtTQtA2TQyyZ6). El personal del Consell Comarcal es posarà en contacte amb els interessats per confirmar el dia i l’hora de lliurament. A data d’avui ja hi ha una quarantena de sol·licituds fetes.

A partir de dimecres 7, s'habilitarà l'espai de davant de la deixalleria de la Bisbal d’Empordà per tal que els particulars que s’hagin inscrit prèviament puguin lliurar el material.

La previsió és que es pugui portar material els dies 7, 8, 9, 12 i 13 de setembre.

A banda, a la web del Consell Comarcal hi ha disponible una guia per a la recollida d’amiant, per tal de minimitzar els riscos de manipulació d’aquest material per als particulars.

Pel que fa les empreses és necessària una gestió per part d’una empresa autoritzada per l’Agència de Residus de Catalunta especialitzada en desmuntatge. El llistat d’empreses està disponible també a la web de l’ens.

Per al president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, “estem davant d’una situació extraordinària on cal estar al costat dels particulars i empreses afectats. Des del Consell Comarcal estem fent tot el possible per respondre, d’una manera àgil, les necessitats que sorgeixen. També estem en constant contacte amb d’altres administracions per tal de donar una solució coordinada a la problemàtica ocasionada a partir de la pedregada de la setmana passada”

Afectacions en les teulades dels municipis

Al Baix Empordà s’han detectat, després d’aquest episodi,un total de 267.800m2 de teulades malmeses amb amiant. Pel que fa a les teulades malmeses sense amiant la xifra suma 4.200m2. Aquestes afectacions es distribueixen entre els municipis de la Bisbal d’Empordà, Corçà, Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l’Heura, Foixà i Forallac.