- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- Albons, Corçà i Verges entre els 5 municipis de Catalunya que més reciclen
Albons, Corçà i Verges entre els 5 municipis de Catalunya que més reciclen
La preocupació pel medi ambient i la gestió sostenible dels residus s'ha convertit en una prioritat fonamental per a moltes ciutats i pobles arreu del món.
A Catalunya, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha estat treballant activament per avaluar i millorar la gestió dels residus municipals. Aquesta setmana, l'ARC ha publicat els resultats del balanç de l'any 2022, i s'ha destacat un grup selecte de municipis que són un exemple de reciclatge i sostenibilitat.
Segons les dades recopilades, es van generar 3,8 tones de residus municipals (493 kg/hab./any), durant l'any passat. D'aquests residus, un 45% es van recollir selectivament, demostrant una millora significativa en la consciència ambiental i les pràctiques de reciclatge de la població.
Una tendència interessant que s'ha observat en els darrers anys és la diferència en els nivells de reciclatge entre municipis amb diferents poblacions. Mentre els municipis més grans, amb més de 50.000 habitants, mostren una estabilització en l'índex de recollida selectiva, les localitats amb menor població han experimentat un creixement més pronunciat en aquesta àrea. Aquest augment està estretament vinculat a la implementació de sistemes eficients de recollida de residus, com ara el sistema de porta a porta o l'ús de contenidors tancats o identificats.
Els cinc municipis que lideren el camí del reciclatge a Catalunya són Vilablareix, Albons, Corçà, Sant Quirze Safaja i Verges. Aquests municipis han optat per utilitzar el sistema de recollida porta a porta, una estratègia que ha demostrat ser extremadament efectiva en augmentar la quantitat de residus que es recullen selectivament. Aquesta decisió ha col·locat aquests pobles a l'avantguarda del moviment de reciclatge a Catalunya.
El Director de l'ARC, Isaac Peraire, ha assenyalat que, tot i els progressos en la recollida selectiva, els sistemes actuals han arribat al seu màxim i que cal continuar treballant en la cerca de solucions més eficients. Amb aquest objectiu en ment, la futura llei catalana de residus es troba en fase de desenvolupament, i una de les seves principals apostes serà potenciar l'adopció de sistemes de recollida més sostenibles en municipis amb poblacions superiors a 50.000 habitants, com Manresa o Mataró. Aquesta estratègia busca estendre els èxits assolits per municipis com Albons, Corçà i Verges a àrees urbanes més grans.
La Consellera de Sostenibilitat i Acció Climàtica del Consell Comarcal del Baix Empordà, Agnès Gasull destaca que “En un moment en què la preservació del nostre planeta és més important que mai, és inspirador veure com localitats com Albons, Corçà i Verges lideren el camí cap a un futur més sostenible. El seu exemple demostra que les petites accions individuals i les decisions comunals poden tenir un impacte significatiu en la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació.” Aquesta és una crida a tots els municipis i ciutats perquè prenguin mesures similars i adoptin pràctiques de reciclatge i gestió de residus més responsables. Alhora, també és essencial que les administracions promoguin polítiques i normatives que afavoreixin la sostenibilitat i que proporcionin els recursos necessaris per aconseguir aquests objectius.
El futur ens demana un compromís col·lectiu amb el medi ambient, i Albons, Corçà i Verges i altres municipis exemplars ens mostren, amb un reciclatge superior al 90%, que aquest camí és possible i val la pena seguir-lo. Les generacions futures ens agrairan les nostres accions i decisions d'avui, ja que determinaran la salut i la prosperitat del nostre planeta en els anys venidors. És hora d'actuar, de prendre responsabilitat i d'avançar cap a un futur més verd i sostenible per a tots.