Albons inicia el canvi al Porta a Porta a l'octubre

28/09/2020

A partir del mes d’octubre s’inicia el canvi de model de la recollida de residus. Es substitueix el tradicional sistema en contenidors tipus iglú pel nou sistema de recollida Porta a Porta.

Es substitueix el tradicional sistema en contenidors tipus iglú pel nou sistema de recollida Porta a Porta. Amb aquest canvi de model l’Ajuntament d’Albons pretén superar els índex de reciclatge actuals i situar-se al capdavant dels municipis que més reciclen a Catalunya, amb valors que superin el 80%

 

A Albons tot i el bon ús de la deixalleria que està en funcionament des de fa anys, els índex de reciclatge a les llars s’havia estancat en el 35%. Per raons de responsabilitat ambiental davant l’emergència climàtica que vivim, i també per complir la normativa, s’ha decidit apostar per un canvi de model que permeti el reciclatge de la totalitat de residus al municipi. 

Actualment de les 600 tones que es generen anualment de residus a Albons, una quarta part es recull amb els contenidors de recollida selectiva del carrer, el 20% passa per la deixalleria on es recullen els residus i es reciclen 110 tones de restes vegetals, i la resta, 206 tones, acaben a l’abocador.

Durant aquesta setmana es lliuraran 1000 galledes als veïns d’Albons, juntament amb bosses compostables. També es repartirà material d’informació que permetrà a cada llar poder fer la separació dels residus a dins de casa. Els residus s’hauran de deixar a la porta de cada llar tot tenint cura de la fracció corresponent del dia. 

El material es podrà recollir els propers dies dimarts 29 de setembre i dijous 1 d’octubre, de 8 a 20h, i dissabtes 3 i 10 d’octubre de 9 a 13 h, a la plaça dels donants de sang, s/n (sala de ball).

Es repartiran les galledes prenent les màximes mesures de precaució per evitar contagis de Covid: es farà tot a l’aire lliure, amb la visualització d’un vídeo informatiu mantenint les distàncies de seguretat. Per rebre el material caldrà lliurar el formulari complimentat que cada veí ha rebut prèviament a casa. 

Tot i que durant els mesos anteriors es van fer diverses xerrades informatives, aquestes sessions serviran també per resoldre la majoria dels dubtes que té normalment la població. Tot i així es posarà a disposició dels veïns un telèfon de contacte i des del Consell Comarcal es farà un servei d’informació i acompanyament per què tothom aprengui a separar degudament els seus residus.

La primera recollida del Porta a Porta ha de fer-se el 5 d’octubre, tot i que els habitants conviuran amb els contenidors encara fins el 13 d’octubre. 

Per al conseller de Medi Ambient, Marc Calvet, “l’inici del Porta a Porta a Albons és una magnífica notícia pel consell perquè representa la cristal·lització de molts esforços en un any ple de dificultats. Estem convençuts que pel municipi d’Albons representarà un salt de qualitat molt gran i passarà ràpidament a ser un dels municipis amb millor índex de reciclatge del país.”

Calvet ha afegit que “des del Consell treballem en diferents sistemes de recollida de residus i mirem d’oferir a cada municipi el que més encaixa amb les seves necessitats i condicions. El Porta a Porta és un sistema excel·lent que té uns resultats en quant a reciclatge espectaculars i molt ràpids, però no sempre és la millor solució per a tothom, per això treballem amb altres sistemes, àrees tancades i vigilades, combinacions de les dues anteriors... En definitiva, mirem d’oferir la solució que millor s’adapta a cada municipi”.