Avancen les franges perimetrals de Begur  

16/02/2021

El Consell desenvolupa una gran tasca administrativa i de conscienciació amb els ajuntaments de la comarca, conjuntament amb el Departament d’Interior i la Diputació, per tal de posar en valor la importància de la realització de franges perimetrals

Tenir fetes les franges perimetrals en un municipi pot estalviar ensurts en cas d’incendi. Per tal de garantir la seguretat dels veïns i veïnes que viuen en zones pròximes a boscos, el Consell Comarcal fa temps que reivindica la importància de la realització de les franges perimetrals. Ja a l’estiu es va fer una campanya exhaustiva de bustiatge, cartelleria i píndoles informatives per fer arribar la informació a tots els veïns de la zona. El territori del Baix Empordà és divers, i està format per diferents municipis amb unes característiques peculiars i amb molta zona forestal.

Un exemple clar és Begur, on ja s’estan realitzant aquestes tasques. Aquest municipi ha canviat el tipus de terreny en els últims 100 anys, passant d’un sòl agrícola de secà a un territori molt urbanitzat amb una complexitat i desnivells importants. Aquestes característiques del territori el fan vulnerable davant la propagació de qualsevol incendi. Amb tot, ja s’estan executant les franges que es desenvolupen tot seguint els criteris que marca la normativa que consisteixen en deixar nets els primers 5 metres al costat de les edificacions i primers metres de la franja, i durant els 20 metres següents es deixen arbres separats per entre 6 i 8 metres i amb el sotabosc net. Això permet que en cas d’incendi forestal la càrrega de foc baixi considerablement i els bombers puguin actuar per protegir les cases i extingir l’incendi. Amb aquestes actuacions, juntament amb altres tractaments del sotabosc i la conscienciació que els particulars també han de tenir cura de les seves parcel·les privades es redueix el risc que en cas d’incendi afecti a les edificacions.

L’arranjament de les franges perimetrals de Begur estarà llest en diferents fases, de moment s’està treballant en un primer exercici que contempla la realització de les franges de 72,69 ha. Actualment es treballa a la zona de Son Ric, Vessana / Cantallops, Residencial Begur, Son Moles, Catalonia, al voltant del nucli de Begur i a la Borna i s’espera que les actuacions d’aquesta fase estiguin acabades aquesta primavera.

L’Ajuntament de Begur destina una partida de 800.000€ en la realització de les franges perimetrals, desfeta en tres períodes anuals. El Consell Comarcal és l’ens responsable de la tramitació de les actuacions, tot seguint la normativa vigent.

Aquestes pràctiques són importants fer-les abans de l’estiu per tal de protegir les cases i els veïns d’incendis forestals. Amb les altes temperatures de l’estiu, llargues èpoques de sequera i l’estat actual en que es troben els boscos el risc d’incendi forestal és molt alt.

Ara fa just un any havia de celebrar-se una xerrada informativa que, per raons sanitàries, no es va poder realitzar. Aquesta xerrada finalment s’ha programat pel proper dissabte 20 de febrer a les 11 h al Casino Cultural de Begur. En aquesta xerrada hi participarà el meteoròleg Francesc Mauri, a més del cos de bombers, hi haurà el director de l’obra de les franges, tècnics de Medi Ambient del consistori i el Consell Comarcal. També hi seran presents part de l’equip de govern de l’Ajuntament de Begur i també del Consell Comarcal. L’objectiu de la trobada és resoldre dubtes i fer èmfasi en la importància de la realització de les franges de protecció contra incendis.

Per a l’alcaldessa de Begur, Maite Selva: “sabem que impacten aquestes actuacions, però ara toca posar l’accent en la seguretat dels ciutadans i ciutadanes i les seves vivendes, deixant de banda la part estètica”. L’alcaldessa també ha fet esment a la importància que els propietaris tinguin cura de les seves parcel·les: “no ens serveix de res fer les franges perimetrals si la vegetació no està cuidada en els espais privats, en aquests casos el risc d’incendi segueix latent”.

Per la seva banda, el conseller comarcal de Medi Ambient, Marc Calvet ha assenyalat que “des del Consell Comarcal volem acompanyar els municipis en la realització de franges perimetrals. En el cas de Begur, degut a la complexitat del terreny, el projecte era complex, però s’està desenvolupant amb èxit”. Ha afegit que “el nostre objectiu és assolir una comarca que tingui el 100% obertes les franges per després poder fer el seguiment de les mateixes”.