Avancen les obres del Centre Tramuntana de Sant Feliu de Guíxols

14/11/2022

L’estat de les obres s’ha pogut comprovar aquest matí en una visita en que hi ha assistit representació del Consell Comarcal del Baix Empordà, de l’Ajuntament de Sant Feliu i del Centre Tramuntana.

 

L’equipament del Centre Tramuntana amb seu a Sant Feliu de Guíxols (Carrer Nou dels Garrofers) ha quedat petit i és per això que s’està construint un nou edifici, d’acord amb les necessitats del servei, i que estarà situat a l’Avinguda Europa, al costat de l’escola Baldiri Reixach. El termini d’execució és de cinc mesos i s’espera que el nou centre estigui a punt a la primavera.

El projecte es divideix en dos lots: per una banda hi ha l’obra d’urbanització (que depén de l’Ajuntament de Sant Feliu) i per altra el subministrament de l’edifici (que depén del Consell Comarcal). Actualment l’excavació ja està feta i el següent pas és la creació d’accessos, el mur perimetral, la cimentació i els suports de l’edifici. Es preveu formalitzar el trasllat el mes de febrer.

La construcció d’aquest centre està finançat per l’Ajuntament, amb un cost aproximat d’uns 850 mil euros. El Consell Comarcal, per la seva banda, hi aporta a banda de la gestió del projecte del Centre Tramuntana, tot l’equipament interior del centre (tant pel que fa mobiliari, maquinària com humà).

El nou centre s’està construint en un terreny de 363 metres quadrats, al barri del Sot dels Canyers. Hi haurà tres sales de 32 metres quadrats, una sala polivalent i una altra destinada a fisioteràpia i logopèdia. A banda a l’edifici també hi haurà un despatx tècnic i un magatzem, entre d’altres. Al voltant hi haurà un jardí perquè els usuaris puguin gaudir de l’aire lliure.

Aquest canvi suposa una millora important pel centre que, a banda de disposar d’un equipament més modern i actualitzat, també permetrà augmentar el nombre de places derivat de l’augment d’espai.

S’oferiran 16 llocs de Servei de Teràpia Ocupacional (STO) per adults amb una discapacitat reconeguda superior al 65% i 14 places pel Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) per a persones amb un grau de discapacitat superior al 33%.

Això farà que usuaris del mateix municipi no hagin de desplaçar-se com fan actualment fins a Palafrugell per ser atesos.

El gerent del Centre Tramuntana, Pere Cañigueral, explica que: “l’augment de la capacitat és una millora important: actualment al Centre Tramuntana de Sant Feliu de Guíxols hi ha 16 usuaris, el SOI tindrà 14 places  extres que permetria acollir 5 o 6 usuaris que es desplacen fins a Palafrugell però que tenen més a prop el centre de Sant Feliu, a conseqüència de tenir un major espai podrem oferir més places a Palafrugell”.

L’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, explica que: “la construcció d’aquest nou centre és important per a la ciutat perquè ens permet donar un millor acolliment a nois i noies amb necessitats especials del municipi”. A banda explica que: “aquest canvi d’ubicació és molt adient, ja que els usuaris podran gaudir ara d’un entorn obert i natural, permetent fer activitats a l’exterior, a diferència de l’emplaçament actual que és més urbà”.

La consellera comarcal Sílvia Romero parla de: “aquest nou centre és una molt bona notícia pels usuaris actuals del Centre Tramuntana, però és una bona notícia per la resta de municipis de la comarca, ja que es podrà oferir un servei millor a un col·lectiu que té necessitats específiques.” Amb tot ha explicat que: “El Consell Comarcal és l’administració que gestiona els serveis i les places, a banda de monitoratge i equip humà, ofereix la gestió del dia a dia i també mobiliari. El fet que amb l’Ajuntament s’hagi arribat a un acord per fer aquest nou equipament és una millora important per la comarca”.

 

El projecte s’està treballant conjuntament entre l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, L’Associació de Familiars, Tutors i Usuaris del Centre Tramuntana i el Consell Comarcal del Baix Empordà.