El president de la Diputació de Girona Miquel Noguer, Nathalie Regond-Planas, representant de les poblacions de la costa de la Catalunya del Nord, i més d'una vintena d'alcaldes de les localitats costaneres gironines han participat en la presentació del projecte del camí de Mar, que pretén enllaçar Argelers amb Malgrat aprofitant les rutes ja existents, i crear-ne d'altres, per completar tot el recorregut. Un cop acabada, l'obra tindrà un total de 250 quilòmetres. En representació del Consell Comarcal del Baix Empordà hi ha assistit Enric Marquès, vicepresident 1r de la corporació.
A la jornada informativa també hi han participat la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i primera tinenta d'Alcaldia de l'Ajuntament de Palamós, Maria Puig; l'alcalde de Roses i diputat Josep Maria Martínez; i l'alcalde de l'Escala i diputat Josep Bofill.
Eduard Bonmatí, com a representant de l'Associació Camí de Mar, ha explicat que «aquest és un projecte que pretén crear un camí transfronterer que uneixi la Costa Brava amb la Costa Vermella», i ha posat l'èmfasi en el fet que «sigui un projecte que respecti l'entorn i que serveixi per protegir el litoral marí».
El també promotor del projecte Josep Lluís Martínez ha destacat que «el camí de Mar ha de ser una eina de turisme, salut, impacte econòmic en el territori i desestacionalització del turisme».
Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha definit el projecte «d'idea brillant», i ha volgut posar l'accent en el fet de «ser-hi tots els ajuntaments, consells comarcals i institucions a qui correspongui per tal de fer-la possible». Així mateix, ha apuntat que «cal buscar la fórmula jurídica per canalitzar aquesta unió». I ha anat més enllà, assegurant que una de les claus «no és fer l'obra inicial, sinó assegurar-ne la conservació i manteniment un cop feta».
En nom de les poblacions que banya la Costa Vermella, Nathalie Regond-Planas ha apuntat que «el projecte ha de començar per la Catalunya del Nord, ja que d'aquesta manera es pot començar a buscar finançament a través d'alguns programes d'ajudes europees», i ha instat les persones presents a una segona reunió a la Catalunya del Nord la pròxima tardor.
Els diferents alcaldes de les localitats gironines per on passarà el camí de Mar han acollit el projecte de manera molt positiva, i han destacat que permetrà crear un flux de turisme durant tot l'any, amb pernoctacions en les diferents poblacions de les costes catalana i francesa i que desestacionalitzarà el turisme d'estiu. També han cridat l'atenció en la necessitat d'una conservació posterior, com un dels punts clau de la nova infraestructura.
Camí de Mar
El projecte del camí de Mar preveu un recorregut des d'Argelers fins a Malgrat, amb un total de 250 quilòmetres, que es podran fer en diferents fases, segons el ritme i les necessitats de cada persona. De totes maneres, la idea inicial és poder-lo cobrir com a màxim en divuit etapes.
La ruta es divideix en tres trams: nord, central i sud, i dels 250 quilòmetres totals, actualment n'hi ha 155 que ja estan fets i en bon estat, 62 en els quals cal alguna intervenció i 33 on cal unir els camins.