Comencen les obres de buidatge de l’abocador de Vacamorta

19/12/2022

El dipòsit controlat de residus de Vacamorta es va tancar el 2014 i hi havia una sentència ferma que instava a fer el buidatge. El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat es fa càrrec dels costos.

El president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, amb els alcaldes de La Bisbal d’Empordà, Enric Marquès i de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Dani Encinas han estat presents a la visita que s’ha fet amb el Director de l’agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral.

La maquinària ja ha començat a treballar en una fase prèvia de buidatge parcial, que tindrà un any estimat de durada i un cost de 2,5 milions d’euros. Es preveu que la preparació del buidatge total es desenvolupi fins l’any 2025. Els resultats i les experiències durant el desenvolupament de la fase prèvia permetran valorar i contrastar a la pràctica les previsions actuals i fixar millor les dates i expectatives per redactar el projecte executiu i els plecs de contractació de l’obra de buidatge definitiu, una fase que durarà uns dos anys i que s’hi destinaran 250.000 euros.

Segons el pla que aborda la retirada dels 3’5 milions de tones de residus dipositats en aquest abocador, i atenent tots els condicionants, el buidat durarà uns 16 anys i tindrà un cost estimat de 188’7 milions d’euros. Finalment, es realitzarà un segellat temporal, les obres del qual duraran un any i costaran 2 milions d’euros. L’execució material del buidatge total suposarà un cost d’11’5 milions d’euros anuals, un pressupost cobert mitjançant transferències de la Generalitat a l’Agència de Residus de Catalunya i aprovat a través d’acords de Govern. Tot i que el Govern assumirà tot el cost del buidatge, “reclamarem responsabilitats a qui no va fer bé la feina en aquell moment, ja que es tracta de diners públics i per responsabilitat treballarem a fons i fins a l’origen”, ha afirmat el director de l’Agència de Residus, Isaac Peraire.

Per fer les operacions d’extracció i triatge dels residus s’instal·larà una planta en el recinte, o en una zona propera, que s’anirà desplaçant en funció de l’avanç de l’obra. Els materials reciclables que s’hi trobin s’aportaran prioritàriament a empreses gestores de residus ja existents, bé sigui per un millor triatge i classificació per a obtenir materials més purs, bé per fabricar nous productes. En el moment de la redacció del projecte executiu, i en el concurs posterior, es definirà d’acord amb el que figuri en el Registre general de gestors de residus de Catalunya una anàlisi exhaustiva de les plantes existents on destinar els diferents residus recuperats o per destinar a abocador final.

El director de l’Agència de Residus ha explicat que tot aquest procés “s’ha fet de forma transparent i participativa, amb una comissió de seguiment”, integrada per la Generalitat, l’Ajuntament de Cruïlles i els ajuntaments veïns, així com el Consell Comarcal del Baix Empordà, i les entitats ambientals implicades (PAAC i CEPA), “amb qui tenim la voluntat de seguir treballant de la mateixa manera”.

Per la seva part, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha definit l’inici dels treballs com “un dia històric per les comarques gironines” perquè “ es posa fi a una reivindicació de 22 anys dels veïns i veïnes d’aquests municipis”. “Avui comencem i ens queden molts anys de feina per endavant, però Vacamorta és un exemple del que hem de fer com a Govern: ser responsables i trobar solucions factibles”, ha manifestat la delegada del Govern.

Daniel Encinas, alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, ha explicat que: "des de l'Ajuntament celebrem que s'iniciin aquestes obres i vetllarem perquè es compleixin tots els requeriments, que es faci la feina ben feta i que aquest procediment afecti el més mínim possible als veïns i veïnes de la urbanització que ja porten molts anys patint la situació".