Comunicat a tots els agremiats de la situació a la Bisbal d’Empordà

23/09/2022

Fes una ullada al comunicat que fan arribar des de la Unió d’Empresaris de la Construcció.

El dijous 8 de setembre, l’alcalde de la Bisbal Enric Marquès i els representants de la UEC es van reunir per facilitar informació de primera mà, en ambdues direccions, en relació amb la quantitat d’obres que hi ha per executar arran de la ja famosa pedregada del dia 30 d’agost.
Els agremiats de la zona estan preocupats per la gran quantitat de feina que hi ha a fer. Alguns d’ells preveuen que al ritme que van i amb els mitjans dels quals disposen actualment, tindran feina per tres anys. Els ciutadans afectats truquen als paletes coneguts del territori, i aquests els hi han de dir que estan desbordats i que no saben quan podran atendre la seva comanda. S’ha de tenir en compte també que tota aquesta situació s’agreujarà quan hi hagi previsió de pluges. Si plou, les teulades afectades que no estiguin degudament protegides, patiran més desperfectes i complicacions.
Les companyies d’assegurances demanen pressupostos, i això carrega de feina burocràtica a les empreses. A més, ja se sap que és molt difícil confeccionar un pressupost tancat en una obra de rehabilitació.
Però hi ha bones notícies: l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, amb ganes de col·laborar, ha informat que de manera temporal, i donat el caràcter d’urgència i emergència, serà més tolerant amb alguns aspectes. Els comentem tot seguit:
- LA CÀMERA que enregistre el pas dels vehicles al c/Ample de la Bisbal, continua essent operativa. Això significa que tots els vehicles que passin per davant i no hagin comunicat prèviament el seu pas, SERAN MULTATS. És molt important que es comuniquin les matrícules dels vehicles que circularan pel c/ Ample, trucant o enviant un e-mail a l’Ajuntament. Preferent cal fer-ho en aquest enllaç: https://www.labisbal.cat/ca/cataleg-de-tramits-1.html 

Les empreses que hi hagin de treballar regularment, se’ls recomana que entrin l’escrit informant de totes les matrícules de les quals disposa i determini el període (un mes, per exemple), de manera que tot i ser una autorització temporal, englobi força la seva llicència de pas.
MOLT IMPORTANT i com a novetat arran “de la crisi de la pedregada”: Si algun vehicle vostre o d’algun industrial o proveïdor vostre, ha circulat per davant de la càmera sense avisar prèviament, CAL que posteriorment ho comuniqui el més aviat possible a l’Ajuntament. Només en aquest cas, és a dir, en el que l’Ajuntament rebi un comunicat informant de la incidència, podrà aturar el procés que s’ha engegat automàticament de posar la multa. En canvi, les empreses que reclamin les multes un cop els hi arribi la notificació a casa, i en haver passat uns mesos des del fet imputable, tindran complicat l’acceptació del recurs.
Recomanem que les empreses que hàgiu pogut passar per aquest indret i no hàgiu comunicat d’aquesta circulació, ho feu ara igualment a posteriori per evitar ensurts i multes.
- Les empreses que iniciïn una obra cal que comprovin, com sempre, que el promotor hagi demanat la llicència corresponent. Si no ho ha fet, ha d’informar-lo de que ho ha de tramitar. Com a novetat arran “de la crisi de la pedregada”, l’Ajuntament NO COBRARÀ IMPOSTOS DE LES LLICÈNCIES D’OBRES, i permetrà que les obres d’arranjament d’elements indispensables i només causats pels efectes de la pedregada, es puguin executar sense esperar resposta per part de l’administració. En tot cas, i en la mesura que es pugui, encara que sigui passat molt de temps, l’Ajuntament demanarà la documentació pertinent. L’Ajuntament necessita tenir coneixement de quins edificis són reparats i quins no, ja que això pot comportar altres actuacions futures.
Les empreses que facin actuacions en patrimoni catalogat CAL que s’informin bé de quines obres i materials estan permesos, ja que l’Ajuntament ha de complir els requisits per mantenir aquesta categoria. Els informem que la Bisbal d’Empordà és el municipi català amb més presència de baixants d’aigua de ceràmica, i CAL preservar aquesta riquesa arquitectònica popular.
També hi haurà més tolerància en quant a l’ocupació de via pública per tasques de càrrega i descàrrega, instal·lació de PEM, així com talls de carrers, però complint uns mínims, tals com avisar la policia municipal si correspon.
- La UEC va emetre un comunicat intern als 700 agremiats fent una crida perquè anessin a treballar a la Bisbal i rodalies - des de la Pera a Vulpellac-. Una desena de socis, als qui agraïm sincerament la seva col·laboració, han respost a la crida. S’ha elaborat un llistat que s’ha lliurat a l’Ajuntament perquè en faci ús i difusió en la mesura que necessiti. El mateix llistat s’ha facilitat a les empreses agremiades de la zona afectada perquè puguin recomanar un company de professió als clients que els truquen i no poden ser atesos tan de pressa com necessiten.

Per tant, el procés és simple:
1-LES EMPRESES AGREMIADES COMUNIQUEN A LA UEC LA DISPONIBILITAT DE DONAR UN COP DE MÀ ALS AGREMIATS DE LA ZONA DE LA BISBAL QUE FAN UNA CRIDA D’EMERGÈNCIA.
2-LES EMPRESES AGREMIADES DE LA BISBAL donaran el contacte de les empreses del llistat al seu client, és a dir, recomanaran un company d’ofici perquè li executi l’encàrrec.
3- La relació contractual serà directe entre paleta i client.
D’aquesta manera les empreses que vulguin ajudar no hauran de fer cap tasca comercial per buscar el client.
La UEC hem parlat amb alguns agremiats de la Bisbal i rodalies, i ens confirmen que estan completament desbordats de feina, que ja tenien obres iniciades i molta feina abans de la pedregada, però que han hagut de donar prioritat a les emergències. VALOREN MOLT l’ajuda d’empreses del gremi que es traslladaran a treballar-hi. I demanen que de manera temporal s’animin més empreses a arreglar teulats, ja que la situació és D’ABSOLUTA EMERGÈNCIA, sobretot si plou.
- L’Ajuntament ja ha detectat fraus, de persones que s’ofereixen a treballar, cobren per avançat, i desapareixen sense acabar la feina. Demana a la ciutadania que contracti empreses i professionals degudament legalitzats, i els que estan agremiats a la UEC en tenen totes les garanties. L’Ajuntament informa que està prohibit enganxar informació comercial en espais públics sense permís.
- És important saber que hi ha una entitat, Avanza Credit de Deuscht Bank, que FINANCIA les obres de comunitats de propietaris degudament constituïdes. Aquesta eina facilita i garanteix EL COBRAMENT de les obres executades a comunitats de propietaris a tots els industrials. És ràpid, còmode, eficaç i fiable