Costa Brava Sub presenta la ruta d'immersions ecoguiades a la Costa Brava

30/09/2022

El vicepresident primer del Consell Comarcal i conseller de turisme, Xavier Dilmé, assisteix a la presentació que es fa a l'Estartit de la ruta d'immersions ecoguiades a la Costa Brava.

L’objectiu és donar a conèixer els valors naturals subaquàtics a la Costa Brava i com conservar-los 

El projecte està impulsat per l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub i cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). 

L’Estartit, 29 de setembre del 2022.- Aquest dijous al matí, el Club Nàutic Estartit ha acollit la presentació del projecte ‘Eco-sub Costa Brava: ruta d’immersions ecoguiades per conèixer al 100% els valors naturals subaquàtics de la Costa Brava i com conservar-los’. És resultat de la clara aposta per la sostenibilitat d’activitats subaquàtiques com el busseig i l’snorkeling que l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava està tirant endavant. L’acte ha comptat amb la participació de Cristina Mañas, secretària del Grup D’Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava, Míriam Prat, presidenta de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava, i Xavier Munill, director tècnic del projecte. 

La iniciativa consisteix en la creació d’una ruta a mida per a cada capbussador a través de dotze eixos d’interès natural subaquàtic imprescindibles per conèixer la biodiversitat amb informació rellevant sobre els mateixos, per conèixer de forma transversal la biodiversitat, els hàbitats marins d’interès pesquer i les espècies més significatives que hi habiten.

 Funcionament de la ruta 

La ruta és a través d’eixos d’interès mediambiental, que poden tractar-se en diferents punts geogràfics, en conjunt o de forma independent. Es pot fer per tant en qualsevol ordre i en diferents punts d’immersió. 

Els dotze eixos són: el món de les gorgònies i els coralls; els grans meros; els cavallets de mar i els habitants de la posidònia i els fons de sorra; els nudibranquis; biòtops i derelictes (vaixells enfonsats); el blau i els peixos especials; els bancs de peixos; espècies sense caps ni peus (esponges, espirògrafs, anemones i més); la penombra (llagostes, llamàntols i esclops); petits peixos de colors; depredadors (morenes, congres, pops i escórpores); i els guardians del mar. 

L’exposició dels valors naturals de cada eix i de com preservar-los es fa a través de diferents materials de suport, difosos online i de lliure disposició, també en versió per a descàrrega i impremta. Com en tots els projecte d’ecoguiatge, aquests llibrets disposen d’il·lustracions i la informació és rigorosa però amena, apta per a un ús vinculat a activitats de lleure. 

A més a més, cada un dels dotze eixos d’interès s’explica a través d’una immersió especialment emblemàtica en el seu àmbit amb informació detallada. Aquestes immersions s’han editat tant a la web com en làmines físiques que es repartiran als centres. 

Les acompanyen un catàleg exhaustiu en línia de més de 150 immersions dividides per zones i classificades segons els diferents eixos d’interès natural subaquàtic que s’hi poden tractar. També es troben a la pàgina web específica del projecte. 

Com a material complementari s’ha creat un passaport (logbook) on els capbussadors podran registrar totes les immersions que facin fins a completar la seva pròpia ruta. Aquest registre personal d’immersions té un component de fidelització, però l’objectiu fonamental és posar en valor aspectes més desconeguts o poc valorats en la immersió de lleure, plantejant el repte de tancar la ruta completa. 

Completen el projecte un vídeo de bones pràctiques en immersió acompanyat d’un decàleg en format web i imprès i s’ha realitzat un extracte normatiu per a la pràctica del busseig a Catalunya. 

Continuïtat del projecte 

Eco-sub Costa Brava és la culminació de diverses iniciatives impulsades per Costa Brava Sub, cofinançades pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEM) a través del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava. 

El 2016 va ser el torn del fulletó de bones pràctiques, el 2018 es van formar els professionals dels centres d’immersió en la realització d’ecobriefings, i el 2021 es van crear la maletes d’Eines d’ecoguiatge”, amb materials de qualitat per a la divulgació dels valors naturals i la pràctica del busseig sostenible. 

“La Ruta d’Immersions Ecoguiades és la cirereta a un conjunt de projectes amb els que hem dotat els centres d’immersió de formació i material divulgatiu i ara ens enfoquem al visitant perquè descobreixi la Costa Brava de manera diferent, amb valor afegit i una visió més transversal”, ha declarat Míriam Prat, presidenta de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava.