Diversitat d’activitats fan reflexionar a la ciutadania sobre la mobilitat

29/09/2022

El Consell Comarcal del Baix Empordà, també una colla de municipis de la comarca, s’han adherit enguany a la Setmana Europea de la Mobilitat que va celebrar-se del 16 al 22 de setembre.

Ja fa una setmana que va celebrar-se la Setmana Europea de la Mobilitat. En total han estat 9 els municipis del Baix Empordà adherits a la campanya, 7 dels quals han realitzat activitats diverses com són tancament de carrers, tallers, caminades o bicicletades entre d’altres.  Properament es realitzarà una sessió de retorn amb els municipis implicats i des de l’Oficina de Transició Energètica del Baix Empordà s’aprofitarà per seguir treballant per millorar la mobilitat a la comarca. La idea de fons és posar sobre la taula la problemàtica de la mobilitat (contaminació, problemes de salut i augment de l’efecte hivernacle, ocupació de la via pública, discriminació), així com la generació de debat: canviar el transport amb cotxe és molt difícil, però cal plantejar-ho per evitar fer més gran una problemàtica conjunta.

El conseller comarcal de Medi Ambient, Marc Calvet, explica que: “fem un bon balanç de la Setmana Europea de la Mobilitat, el retorn és positiu i esperem que hagi servit a mode de llavor per fer créixer una sensibilitat major en la ciutadania en un futur proper”.

L’Oficina de Transició Energètica fa temps que treballa en els Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima i és per això que posen de manifest que “més del 40% fe les emissions de la comarca estan associades a la mobilitat i, per tant aquest és l’enemic a batre, ja sigui amb l’adhesió a la Setmana Europea de la Mobilitat o amb d’altres iniciatives” explica el conseller comarcal Marc Calvet.  

Per tal de millorar aquestes dades, des de l’àrea de sostenibilitat i acció climàtica del Consell Comarcal es crea la Taula de Mobilitat, que integra diferents agents interessats i competents en la matèria i que serveix d’ens de discussió i governança. Alhora es fa un procés de cocreació de tres sessions de durada que permeten analitzar els principals reptes a abordar i consensuar els objectius i les línies de treball.

El conseller Marc Calvet avança que: “Una línia en la que ja s’ha estat treballant és la de la millora del transport públic que, després de parlar-ho amb la Generalitat, permetran que aquesta ampliï el servei que s’ofereix actualment”.

Seguint amb el repte de recuperar l’espai públic, entre d’altres, el dimarts dia 27 es va organitzar una sortida amb alcaldes, regidors i tècnics de la comarca al Consell Comarcal d’Osona per veure el funcionament de la seva Agència Local de l’Energia i aprendre dels seus 20 anys d’experiència en polítiques de transició energètica.

A més, demà divendres 30 s’ha organitzat una sessió de mentoring al polígon industrial de Palafrugell-Begur on dues empreses hi tenen instal·lacions fotovoltaiques en règims diferents (venta i autoconsum). Aquestes dues empreses explicaran a d’altres participants els beneficis de passar-se a les energies renovables.