El Baix Empordà celebra la primera Comissió Política de Serveis Socials de la comarca

08/02/2022

La Comissió té la finalitat d'informar els municipis sobre les polítiques de Serveis Socials i incrementar la coordinació entre el Consell Comarcal i els equips de Serveis Socials 


Aquesta tarda ha tingut lloc la primera Comissió Política de Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Empordà amb l'objectiu d'informar sobre les polítiques de Serveis Socials i incrementar la coordinació entre l'ens comarcal i els municipis. A causa de situació actual provocada per la Covid-19, la taula ha estat telemàtica, però es preveu que la següent ja sigui presencial. 

La reunió ha comptat amb la participació del president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro; la vicepresidenta comarcal, Sílvia Romero; el gerent, Albert Costa; la directora de l'Àrea de Benestar Social, Montse Gudayol i la coordinadora dels equips bàsics de Serveis Socials, Natàlia Bonany. Alhora també n'han format part representats polítics dels municipis d'Albons, Begur, Bellcaire d'Empordà, La Bisbal d'Empordà, Calonge, Castell-Platja d'Aro, Colomers, Corçà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Foixà, Fontanilles, Forallac, Gualta, Jafre, Mont-ras, Palamós, Pals, Parlavà, La Pera, Regencós, Sta. Cristina d'Aro, Serra de Daró, La Tallada d'Empordà, Torrent, Torroella de Montgrí, Ullà, Ullastret, Ultramort, Vall-llobrega i Verges. 

El procés d'estabilització de places dels treballadors de Serveis Socials ha estat el primer punt que s'ha tractat en la comissió. El president Joan Manel Loureiro ha exposat que "la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública, permetrà estabilitzar una trentena de places de l'Àrea de Serveis Socials. Per als equips és molt important perquè permetrà donar continuïtat als programes i serveis gràcies a disposar de personal estable". Seguint aquesta línia, la voluntat del Consell Comarcal és que els equips de Serveis Socials s’estabilitzin. 

En el segon punt s'ha tractat el Contracte Programa, una eina de gestió provinent de la Generalitat de Catalunya que permet prestar i gestionar els serveis socials de forma corresponsable, transparent, equitativa i òptima. Segons la vicepresidenta Sílvia Romero "el nou contracte programa permetrà consolidar i augmentar els recursos en serveis bàsics i especialitzats a la comarca. La Comissió Política de Serveis Socials ha de ser un espai per prendre decisions sobre les polítiques públiques que han de guiar els serveis i projectes per ajudar la ciutadania a millorar la seva qualitat de vida". 

A continuació, Romero ha explicat el programa TempsxCures als diferents representants municipals. TempsxCures ofereix serveis de cures per infants i adolescents de 0 a 14 anys fora del periode escolar, garantint el seu dret a la cura i alliberant temps per a les famílies i les persones que cuiden, majoritàriament dones. El Consell Comarcal rebrà un total de 237.001,03 euros per part de la Generalitat per activar aquest programa en el territori, per aquest motiu es demana la col·laboració de cada municipi per tal de posar en marxa aquest projecte de la manera més efectiva. 

Finalment, Romero ha detallat l'estratègia política de Serveis Socials del Consell Comarcal, en aquest sentit, ha destacat que "els serveis socials han de ser un servei de referència que doni serveis a tota la ciutadania, sense prejudicis. Un servei pel nostre benestar, per viure bé".