El Baix Empordà celebra la tercera Jornada de Turisme Inclusiu

23/03/2023

La jornada celebrada a Sant Feliu de Guíxols ha comptat amb la participació de més d’una trentena de persones del sector turístic públic i privat

Aquest matí s'ha dut a terme la tercera edició de la Jornada de Turisme Inclusiu del Baix Empordà a l’Hotel Ilunion Caleta Park de Sant Feliu de Guíxols, amb l'objectiu de continuar sensibilitzant i conscienciant al sector turístic de la importància de treballar un turisme inclusiu a la comarca, perquè no només és una responsabilitat social sinó també, perquè és un valor diferencial i qualitatiu que posicionarà el Baix Empordà com a destinació turística.

La jornada ha estat oberta amb les intervencions de l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, i del vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller de Turisme, Xavier Dilmé, mentre que la cloenda ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro.

Durant la jornada s’ha fet una conferència a càrrec de Paquita Garcia, vicepresidenta de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3 sobre el món de la ceguesa. La directora de l’Hotel Ilunion Caleta Park ha parlat de la realitat de l’hotel i ha introduït un esmorzar a cegues al mateix establiment, sense dubte la part més destacada i esperada de la jornada on els assistents han pogut posar-se a la pell de la persona cega i comprendre les dificultats que té en el seu dia a dia. Amb aquest taller s’ha explicat quina és la millor manera de tractar a la persona amb discapacitat visual per tal d’oferir-li una atenció de qualitat en el seu dia a dia però també quan gaudeix de les seves vacances.

A banda s’han comentat les novetats del Pla d’Accessibilitat Turística del Baix Empordà. Aquest any es fa un pas endavant per consolidar-lo i s’integra la discapacitat cognitiva al pla d’accessibilitat. A partir d’avui, els establiments i serveis turístics ja podran certificar-se també amb el segell comarcal en l’àmbit cognitiu. Per aconseguir el segell, hauran d’adaptar contingut del seu establiment o servei turístic en pictogrames i en lectura fàcil. Els pictogrames ajudaran a les persones que tenen TEA (Trets de l’Espectre Autista) i també a persones amb discapacitat intel·lectual. La lectura fàcil és una eina que ajudarà a tothom, tant a persones amb discapacitat intel·lectual, nens, persones grans, persones nouvingudes, etc.

Seguidament, la Fundació Vimar ha parlat de turisme inclusiu de proximitat abans de la cloenda, la xerrada ha estat a càrrec d’Èdgar Ortiz, gerent de la Fundació i Mireia Mascarreras, coordinadora del Servei de Terapia Ocupacional de Santa Cristina d’Aro.

Per al vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller comarcal de Turisme, Xavier Dilmé, "aquest pla pioner iniciat al Baix Empordà es va fent gran, va sumant noves adhesions i ens demostra que és un actiu per la nostra oferta turística. Darrera hi ha l’esforç de moltes persones i entitats que hi han cregut des d’un primer moment i penso que com a destí turístic en podem estar molt orgullosos".

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, "el camí que està seguint el sector turístic de la comarca és exemplar, cal continuar treballant en aquesta direcció per aconseguir que tothom pugui gaudir del Baix Empordà sense cap mena de barrera. L'accessibilitat és un tret distintiu del nostre turisme i des del Consell Comarcal hi continuarem apostant".