El CCBE commemora el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

25/11/2021

A banda de fer la lectura del manifest s’han preparat diferents actes gratuïts i que s’han estat realitzant al llarg de tot el mes de novembre. 

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere durant el primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) l'any 1981. 

En aquesta trobada, les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.  

Aquest matí a les 12 h la consellera comarcal de Cultura, Patrimoni i Joventut, Agnès Gasull, i la consellera comarcal d’Atenció a les dones, Benestar Social i Família i Sanitat, Dolors Subirana, han llegit el manifest del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones a les portes del Consell Comarcal del Baix Empordà, amb la participació del president del Consell, Joan Manel Loureiro, i la presència dels treballadors i treballadores de l’ens. Podeu rellegir el manifest institucional a la web del Consell Comarcal. 

A banda el SIAD ha estat treballant en la campanya “El Baix Empordà engrescat amb la igualtat”, pel que ha presentat diverses activitats pensades per prendre consciència de conductes i actituds interioritzades i que caldria canviar per arribar a construir una societat més justa. En el marc de la commemoració i de la campanya el passat 16 de novembre va celebrar-se la Taula Rodona “Masculinitats”, hi van participar l’entitat Homes igualitaris de Catalunya, Grup d’Homes del Baix Empordà i el Círculo de Hombres (a nivell estatal). El 23 de novembre, online, va fer-se la xerrada “Com denunciar les violències sexuals?”. En aquesta sessió, guiada per l’advocada penalista, criminòloga i formadora especialitzada en violències sexuals i masclistes Carla Vall, van tractar-se aspectes legals i informació a tenir en compte quan patim una violència sexual (assetjament, agressió sexual, abús o violació).  

Pel que fa altres activitats programades i que encara no s’han celebrat, el dia 30 de novembre (a la Bisbal d’Empordà) i el 25 de gener (a Sant Feliu de Guíxols) hi ha programada una una xerrada per visibilitzar la violència oculta en matrimonis forçats. En aquesta ocasió es definirà el concepte de violència oculta i es donaran pautes per identificar-la i prevenir-la. Aquestes sessions corren a càrrec de l’entitat Valentes i Acompanyades, una entitat de Salt referent al territori en la prevenció, detecció i atenció en matrimonis forçosos.  

Les activitats són gratuïtes, tot i que cal inscripció prèvia a https://bit.ly/3pYExv7  

Segons la vicepresidenta i consellera comarcal responsable de l’àrea, Sílvia Romero: “tots i totes podem i hem de contribuir a construir una societat igualitària, on no hi hagi discriminacions i lliure de violències. És per això que cal que tothom es plantegi com contribuir a fer que aquest canvi sigui possible. Cal que ens engresquem i ens comprometem per construir una societat igualitària i ho podem fer prenent consciència de conductes i actituds que tenim i no identifiquem com a base de la violència masclista”.