- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- El CCBE crea una taula de treball per introduir el peix de proximitat en els menús escolars
El CCBE crea una taula de treball per introduir el peix de proximitat en els menús escolars
La iniciativa s’inclou dins el projecte “El peix a l’escola” i aquest setembre es donarà formació a més de 150 professionals relacionats amb els menjadors escolars de la comarca
Dins el projecte “Peix a l’escola”, s’ha constituït al Consell Comarcal del Baix Empordà una taula de treball conjunt entre diferents agents del sector pesquer per desenvolupar els objectius d’aquest projecte, bàsicament introduir el peix de proximitat en els menús escolars de la comarca. En aquesta taula, a banda de tècnics del propi Consell (Promoció Econòmica i Ensenyament), hi ha també representats, entre altres, la Confraria de Palamós i l’IRTA.
L’Àrea de Promoció Econòmica del CCBE, amb el suport del GALP Costa Brava, impulsa el projecte “El Peix a l’escola” per sensibilitzar sobre el consum de peix a les escoles del Baix Empordà per afavorir el consum dels productes pesquers de proximitat, a través dels espais de menjador escolar i les famílies, donant valor al sector pesquer de la comarca.
Dins aquesta taula de treball s’han tractat diferents aspectes, des de la dificultat per introduir el peix a l’escola per les espines o el preu, fins els beneficis del consum de peix dins dels menjadors escolars de la comarca i a les llars familiars. Per aquests motius, i una vegada s’han signat els contractes de la licitació referents a la prestació del servei de menjador gestionat per l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal pels propers anys, es va celebrar una primera reunió amb les empreses concessionàries del servei: Eurest Catalunya SL i Bo i Sa, Serveis d’Àpats SL. En aquesta trobada s’han treballat aspectes claus pel projecte, així com el compromís de donar continuïtat a aquesta taula de treball, que permeti treballar conjuntament per facilitar la introducció del peix de les llotges de la comarca i el territori als més de 3.000 menús que elaboren diàriament.
El vicepresident primer del Consell i conseller de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé, explica que “en el seu moment es va voler plantejar al GALP un projecte factible i que cobrís un buit evident que tenim, i això és “El peix a l’escola”. En aquest sentit, Dilmé ha valorat “molt positivament la predisposició de tots els agents, públics i privats, que intervenen en l’execució d’aquests projecte, que sense ells no seria possible. Des del Consell Comarcal volem posar en valor el producte de proximitat i el peix ho és, i cal que els més petits el coneguin i n’agafin l’hàbit de consum, tant a les escoles com a casa seva”.
En el marc del projecte també s’ha previst la realització d’una formació dirigida als equips de menjadors actius, que s’executarà durant el mes de setembre i en la que està prevista que hi participin més de 150 professionals, entre personal de cuina, auxiliars, equips de coordinació i monitoratge. Aquestes formacions estan plantejades en un format online i presencial, amb l’objectiu de donar eines als professionals que permetin sensibilitzar i promoure el coneixement i consum de peix entre l'alumnat del Baix Empordà. La finalitat és que el personal que treballa en els 38 centres d'educació infantil, primària i ESO amb servei de menjador escolar, disposi de la informació, coneixement i eines necessàries per poder fer tallers i donar tota la informació dins de l'espai del migdia, com a espai educatiu, d’acord amb el projecte Temps de Migdia Educatiu al Baix Empordà, que també impulsa l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal, amb el suport d'un Grup Motor, format per membres de la comunitat educativa de la comarca i de l'Aliança Educació 360, una iniciativa educativa, social i política que promou connectar els aprenentatges que es donen en els diferents temps, espais i recursos de dins i fora dels centres educatius.
Un altre dels altres aspectes d’aquesta sessió de treball ha estat la presentació a les empreses de les receptes treballades durant el projecte, amb espècies de proximitat, que es faran arribar a les famílies acompanyades d’una fitxa tècnica que reculli informació rellevant sobre les espècies, el valor nutritiu, que permetrà reforçar el treball que es desenvolupa dins l’àmbit escolar. El seu compromís es valorar la possibilitat d’introduir-les als menús escolars, així com elaborar-ne una el proper 15 d’octubre, per celebrar que el dia 16 és el Dia Mundial de l’Alimentació. Aquest dia, no només s’elaborarà una recepta amb peix, sinó que també es posarà en valor el projecte de “El Peix a l’escola”, ja que es portarà a terme una activitat relacionada amb la promoció de la Dieta Mediterrània com a estil de vida saludable, on el peix hi té un paper important. El mateix succeeix amb els prototips que estan executant des de l’IRTA, que tenen per objectiu facilitar el consum de peix a les escoles i que les empreses han valorat positivament a l’hora de poder-los introduir dins dels seus menús.