El Centre ocupacional i especial de treball Tramuntana s’adapta a la Covid-19

27/11/2020

El suport i les activitats a distància (on-line) passen a ser un complement imprescindible en un sector on les teràpies presencials són el més important

El Centre ocupacional i especial de treball Tramuntana ha adaptat els seus serveis a les circumstàncies donades per la crisi sanitària que s’està vivint actualment, per tal de garantir la seguretat als seus usuaris i treballadors.

 

El Centre Ocupacional i Especial de Treball Tramuntana presta serveis a les persones amb discapacitat intel·lectual, de la comarca del Baix Empordà, serveis dirigits a millorar la seva qualitat de vida i inclusió social. La plantilla del Centre Tramuntana està integrada per 235 persones, de les quals 182 tenen algun tipus de discapacitat.

 

El Centre està distribuït en dos àrees, el Centre Ocupacional (CO) i el Centre especial de Treball (CET). El CET disposa  d’una unitat de suport al’activitat professional (USAP) per a les persones amb discapacitat.

 

El Centre Ocupacional des de l'estat d'alarma està realitzant tallers de manera telemàtica amb els seus usuaris. També s'està fent seguiment i teràpia ocupacional  a domicili dels usuaris/es amb més necessitat de suport. S’ha dotat els diferents mòduls del CO,  gràcies a la  col·laboració d’AFATRAM i a  l’associació palamosina Front el Mar, amb equipament informàtic i  audiovisual  per poder compaginar els tallers presencials amb els tallers a distància, afavorint la socialització i la participació de les persones que estan a casa i  entre els diferents  mòduls.

 

El servei d'USAP ha pogut seguir fent un seguiment i suport familiar de manera telemàtica als diferents usuaris del centre.  Tant ells com les els professionals de centre ocupacional han pogut fer formació via telemàtica organitzada, entre d’altres per "Plena Inclusión".

 

La desescalada al Centre Ocupacional s'ha fet de manera esglaonada i sempre amb una valoració coordinada amb els diferents departaments implicatsde  les persones  treballadores i usuàries per poder detectar possibles situacions de vulnerabilitat.

 

En el cas del Centre Especial de Treball també es va fer una valoració de riscos que es va derivar a Vigilància de Salut perquè pogués gestionar baixes per incapacitat laboral (IT) als treballadors/es vulnerables.

La secció de jardineria i manteniment els mesos de març i abril, davant de la situació extraordinària es va acordar conjuntament amb el consell comarcal del Baix Empordà, aplicar la facturació íntegra corresponent a aquests mesos i posteriorment realitzar una compensació d’hores de dedicació fins a finals d’any als ajuntaments i clients (Fundació bancària “La Caixa”, Museu Arqueològic de Catalunya, ...) que es presten serveis. Posteriorment a la finalització de l'estat d'alarma, el personal adscrit a la secció de jardineria i manteniment (Encarregats, oficials i peons) ha prestat les hores de treball addicionals i necessàries, en temps i dies.

 

Les seccions de manipulats i viver es va iniciar durantl'estat d'alarma sanitari contra la Covid-19, el dia 14 d’abril incorporant progressivament a diferents treballadors amb discapacitat intel·lectual. En aquests casos s'ha fet una adaptació al lloc de treball per tal de poder mantenir les mesures de prevenció i seguretat establertes per al Govern de la Generalitat.

Així doncs es mantenen tots els serveis amb totes les mesures de prevenció i riscos laborals segons dictamina el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Els treballadors del Centre Tramuntana que quedaren exonerats de prestar els serveis, han continuat rebent el seu salari íntegre i amb normalitat per part del consell comarcal del Baix Empordà.