- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- El conjunt del sector turístic del Baix Empordà reforça l’aposta d’unir esforços per afrontar junts, agents públics i privats, els nous reptes plantejats
El conjunt del sector turístic del Baix Empordà reforça l’aposta d’unir esforços per afrontar junts, agents públics i privats, els nous reptes plantejats
Ahir es va celebrar la 1a Jornada de reflexió sobre el turisme a la comarca, organitzada pel Consell Comarcal, i que va comptar amb la participació d’una vintena de ponents.
Sant Antoni de Calonge fou la seu ahir de la 1a Jornada de reflexió del turisme al Baix Empordà, organitzada pel Consell Comarcal. La jornada va ser un punt de trobada entre el sector públic i el sector privat per parlar i debatre sobre els principals reptes que afronta la comarca en l’àmbit del turisme. Més d’una setantena d’assistents del sector i una vintena de ponents hi van participar, dividits en tres taules rodones.
La Jornada es va dividir en aquests tres blocs, moderats pels consultors Josep Capellà, Marti Sabrià i Jaume Marín, respectivament. El primer, Sostenibilitat: ocupació, accessibilitat i cura del territori, va posar la sostenibilitat com eix vertebrador del desenvolupament turístic i de la competitivitat de la comarca. Especialment necessari per resoldre problemes de mobilitat i generar una ocupació de qualitat en el sector. I també per fer del Baix Empordà un territori inclusiu i per a tothom. En aquest sentit, es va destacar el pas fet amb el Pla de Sostenibilitat Turística a la comarca, elaborat a partir de la participació d’agents turístics públics i privats de la comarca, així com el Pla d’Accessibilitat Turística, pioner a Catalunya.
El segon bloc va ser Desestacionalització: Adaptació al canvi i a les noves necessitats va centrar el debat en les causes de la estacionalitat turística a la comarca, climàtiques o socials, però es va parlar d’activitats que poden desestacionalitzar la temporada, aprofitant també de l’alt nivell de fidelització que té la comarca. Per exemple, els esdeveniments. Es va posar en valor aquells establiments d’allotjament que sí obren pràcticament tot l’any, però que necessiten l’obertura de més serveis per garantir un mínim d’oferta disponible, tant pel que fa a serveis públics com són les platges o serveis privats com poden ser comerços i restaurants. En aquest sentit, es va destacar també la unió de l’interior i la costa com factor d’ajuda a la desestacionalització, tant per l’important patrimoni cultural que té com per l’activitat d’artesans i productors que poden aportar valor singular a l’oferta.
Finalment, el tercer bloc Empordà: Marca, territori i cooperació, va deixar de manifest la necessitat de treballar plegats a nivell d’administracions públiques i la marca Empordà es va posar com a exemple de gestió compartida, comptant també amb la participació del sector privat. En aquest sentit, es va destacar la marca com a aglutinador de tots els pobles de l’Empordà, especialment els de l’interior i més petits, però també els municipis grans se senten de l’Empordà, però també de la Costa Brava. La convivència de les dues marques és perfectament compatible, tenint en compte els més de 100 anys que ja té la marca Costa Brava i el posicionament que ja té en el mercat internacional. Es va parlar dels valors de l’Empordà i del sentiment de pertinença que projecta i és un territori estimat tant pels que hi viuen aquí com pel que el visiten. El patrimoni natural i, especialment, el patrimoni cultural (material i immaterial) i humà, centren els valors d’un territori obert, però també únic.
La inauguració de la jornada va anar a càrrec de l’alcalde Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, mentre que la cloenda va anar a càrrec del president del Consell Comarcal, Joan M. Loureiro.
El vicepresident del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller de Turisme, Xavier Dilmé, va valorar “de forma molt positiva” la jornada i va destacar que “el sol fet d’haver-nos trobar tots, sector públic i sector privat per parlar dels reptes que tenim i com els afrontem, i parlar-ho des de la comarca mateix, això ja de per sí és un èxit”. En aquest sentit, va destacar que aquesta jornada no s’entendria sense la voluntat política del Consell Comarcal “de deixar de ser un actor passiu a la comarca com havíem estat en el passar i passar a ser proactius i liderar segons quin tipus de debats i polítiques, que és el que hem intentat fer aquests quatre anys”.