El Consell Comarcal celebra la jornada del Peix a l’escola per explicar el projecte

30/09/2021

L’objectiu compartit és apropar el consum de peix de proximitat als menjadors escolars de la comarca, així com a l’àmbit familiar dels alumnes d’infantil i primària

 

Aquest matí a l’Espai del Peix, a Palamós,  s’ha desenvolupat una jornada sobre el projecte el Peix a l’Escola. El projecte s’impulsa des de l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i està finançat pel GALP Costa Brava. El seu objectiu és sensibilitzar sobre el consum del peix a les escoles de la comarca tot afavorint el consum dels productes pesquers de proximitat a través dels espais de menjador escolar i les seves famílies, donant valor al sector pesquer de la comarca.

 

Aquesta iniciativa neix de la Xarxa Tràmec, que detecta un dèficit de coneixement del peix, el món de la pesca i l’ofici de pescador i el seu producte entre la societat en general. El consumidor de peix envelleix produint una davallada de la cultura pesquera. A més, es detecta un dèficit del seu consum entre els nens i nenes de la comarca, especialment entre els que estan en edats escolars d'infantil i primària. 

 

D’altra banda, des de l’àrea d’Ensenyament del Consell es gestiona la competència dels menjadors escolars de 38 centres educatius d'infantil i de primària de la comarca, arribant diàriament a més de dos mil alumnes i promou el projecte Temps de Migdia Educatiu del Baix Empordà, una iniciativa educativa, social i política que promou connectar els aprenentatges que es donen en els diferents temps, espais i recursos de dins i fora dels centres educatius. Aquest projecte impulsa el treball en xarxa de tots els agents educatius d'un mateix territori, amb l'objectiu d'aconseguir l'equitat i de generar més i millors oportunitats educatives. La millora de les oportunitats educatives dels infants, gràcies a la formació de l’equip de temps educatiu de migdia, que dona eines als equips professionals, incideix en la qualitat i la diversitat de les activitats i genera cohesió de grup. El projecte d’El Peix a l’Escola combinat amb el Temps de Migdia Eduactiu vol, amb el recull de recursos i formacions, ajudar a donar visibilitat al sector pesquer.

 

Durant la jornada, s’ha parlat de les particularitats del projecte, dels seus objectius i línies motores gràcies a les explicacions de les responsables de les àrees implicades del Consell Comarcal, Gemma Figueras i Imma Ricart. L’alcalde Palamós, Lluís Puig, ha donat la benvinguda a l’acte. El conseller comarcal de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé, ha destacat en la seva intervenció que “tots els assistents avui a la jornada tenim un objectiu comú:  valoritzar el nostre producte pesquer, donar-lo a conèixer als consumidors del futur i garantir la continuïtat d’una activitat que forma part de l’essència de l’Empordà. És important que administracions públiques i agents privats apleguem esforços conjuntament perquè això sigui una realitat”.

 

En la trobada també hi han estat presents representants del GALP Costa Brava, que han explicat com es finança el projecte. En acabar s’ha realitzat una taula de treball per parlar de l’estat del sector i dels seus prototips. Han protagonitzat la taula Cristina Maños, de la Confraria de Palamós i de Mª Dolors Guardia, de l’IRTA. El president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, ha tancat l’acte assenyalant: “la importància d’estar al costat dels productors locals, del sector pesquer de la Costa Brava. El peix de les nostres llotges ens diferencia i ens fa especials, cal vetllar perquè la mainada el conegui, el mengi i el gaudeixi”.

 

La jornada ha acabat amb la degustació a càrrec del cuiner del Restaurant Casamar i ambaixador de la Xarxa Tràmec, Quim Casellas