El Consell Comarcal del Baix Empordà commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència evers les dones  

25/11/2022

Avui a les 12 h s’ha fet la lectura del manifest davant la seu del Consell Comarcal per manifestar el rebuig a la violència envers les dones i el suport a totes les dones víctimes de les violències masclistes.

Des del Consell Comarcal del Baix Empordà es renova el ferm compromís per erradicar les violències masclistes i la institució s’adhereix al Manifest Institucional per a l’eliminació de la violència envers les dones consensuat per diferents entitats i associacions de Catalunya.

En aquesta línia s'ha fet la lectura del manifest a les 12 h davant la seu del Consell Comarcal. La lectura, introduïda pel president Joan Manel Loureiro, ha estat a càrrec de les conselleres comarcals Sílvia Romero, Dolors Subirana i Agnès Gasull  Després s'ha fet un minut de silenci  

Cada any, en motiu d’aquest dia assenyalat, molts municipis i entitats de la comarca organitzen activitats per mobilitzar i sensibilitzar a tothom sobre la necessitat d’erradicar les violències masclistes, “perquè és un problema que ens afecta a tots i a totes, persones adultes, joves i infants, ja que té el seu origen en  els principis de la societat patriarcal en la qual vivim”, explica la consellera comarcal responsable de l’àrea, Sílvia Romero.

L’atenció a les dones i a les famílies

L’any 2021 es van tancar 219 processos dins l’àrea d’atenció a les famílies. D’aquests processos un 62% estaven relacionats amb la violència masclista, un 26% amb disfuncions relacionals i un 12% amb maltractament infantil.  En total es van atendre 547 nuclis familiars, 663 persones i van programar-se 5556 visites.

Pel que fa les intervencions en violències masclistes al 2021 es van atendre 358 famílies. La majoria d’atencions estaven relacionades amb violències psicològiques, seguides de les agressions físiques i de les sexuals. El servei va atendre també 91 infants, tot i que es va poder detectar que 380 menors van ser presents en situacions intervingudes per violències masclistes.

L’àrea d’atenció a les famílies està formada per un equip de 10 psicòlogues de suport, especialitzades en violències masclistes, vincle afectiu i trauma.

El SIAD del Consell Comarcal del Baix Empordà, per la seva banda, va atendre al 2021 68 dones en situació de violència masclista. A banda es van atendre 191 dones al servei i van realitzar-se 392 atencions individualitzades del Servei de Psicologia. A banda, 73 dones han estat ateses pel Servei d’assessorament jurídic.

Els actes de commemoració del 25N s’estenen a la major part de poblacions de la comarca del Baix Empordà. Els diferents municipis de la comarca organitzen activitats diverses com visites guiades, clubs de lectura, tallers, performances, projeccions, xerrades o exposicions, entre d’altres, a banda de la lectura del manifest institucional.