El Consell Comarcal del Baix Empordà edita una nova publicació de senderisme que recull 15 de les 27 noves propostes actualitzades de rutes per descobrir la comarca

03/04/2023

L’objectiu és potenciar l’oferta de turisme actiu i promoure-la fora de temporada amb uns traçats que donin tota la informació per fer la ruta: punt d’inici i final, recorregut, distància, desnivell, temps, senyalització a seguir, entre d’altres.

També ofereix un QR per descarregar el track de la ruta i visualitzar-la a Wikiloc

 

Aquest matí han finalitzat les tasques d’instal·lació de les noves senyalitzacions de diferents senders del Baix Empordà. El conseller de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà, Xavier Dilmé, acompanyat de tècnics de l’àrea, ha estat present en la instal·lació dels darrers elements de la nova senyalística en punts de la comarca on hi haurà plafons informatius de les diferents rutes que es proposen a la nova publicació “Senderisme al Baix Empordà”.

 

El Consell Comarcal del Baix Empordà ja tenia una publicació específica de senderisme, però aquest any s’ha decidit renovar i apostar per una publicació molt més atractiva. En l’anterior publicació s’animava a venir al Baix Empordà i que el propi visitant planifiqués la seva ruta, se li explicava quins senders formen part de la Xarxa de Senderisme del Baix Empordà i ell mateix traçava la seva ruta a seguir. En aquesta ocasió, s’ha decidit apostar per una publicació que posi en valor la xarxa de senderisme, però ja amb unes rutes creades i pensades per tal que el visitant ja tingui tota la informació necessària per fer la ruta: el punt d’inici i final, el seu recorregut, la distància en quilòmetres, el desnivell acumulat, el temps estimat de marxa i el temps total de la ruta (comptant temps per fer parades, fer fotografies, etc.), així com la senyalització a seguir i també un QR on es poden descarregar el track de la ruta i visualitzar-la al canal Turisme Baix Empordà que des de l’àrea de Turisme del consell comarcal es té a Wikiloc. 

La publicació recull 15 rutes però al canal de wikiloc hi ha fins a un total de 27 noves propostes per descobrir la comarca. Totes les rutes segueixen la xarxa de senderisme del Baix Empordà, una xarxa de més de 450 km senyalitzats segons la normativa internacional i l’oficial també per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Els senders de Gran Recorregut (GR-92) i la seva variant d’interior (GR-92.1) travessen la comarca i són acompanyats de senders de Petit Recorregut (PR) i de Senders Locals (SL). Totes les 27 noves propostes segueixen aquesta senyalització i a més a més, estan acompanyades de panells indicatius amb més informació per seguir la ruta.

La publicació també compta amb un espai d’empreses col·laboradores on el visitant pot acabar de complementar la seva ruta amb allotjament, restauració, activitats de senderisme o altres activitats complementàries.

Per tal d’elaborar les rutes s’han tingut en compte els principals municipis de la comarca així com els seus atractius naturals i també culturals, com poden ser els dòlmens de Fitor o el dolmen de la Cova d’en Daina, cims mítics com el Montgrí o el Puig d’Arques, espais com Fitor i d’altres ermites menys conegudes, els Carcaixells d’en Cama, el far de Sant Sebastià, el cap de Begur, els arrossars de Pals i els camins de ronda entre molts d’altres espais singulars. També s’ha tingut en compte el nivell de dificultat (baixa, mitja i alta) i per tant es proposen rutes per a tots els públics i nivells.

El vicepresident del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller de Turisme, Xavier Dilmé, explica que “l’objectiu principal de la nova publicació és potenciar l’oferta de turisme actiu que té la comarca, que és molt potent, actualitzant-la i dotant-la de valor afegit”. Dilmé afegeix que “és una eina ideal per promoure aquesta oferta fora de la temporada d’estiu, atès que es recomana realitzar les rutes durant els mesos de primavera i tardor, quan el clima permet gaudir-les plenament i amb tota seguretat”.

La nova publicació també vol posar èmfasis i donar valor al GR 92 i a la seva variant 92.1, la seva variant d’interior. Són 144.5 km que es proposen fer en 8 etapes. Des de Cala Montgó fins a Sant Feliu de Guíxols principalment resseguint la costa i després endinsar-se pel massís de les Gavarres per assolir el Puig d’Arques i seguir fins a Palau-sator, punt d’unió entre el GR 92 i la seva variant 92.1.

La nova publicació estarà disponible a totes les oficines de turisme de la comarca, al Consell Comarcal i també a la web turística comarcal www.visitemporda.com . S’han dissenyat dos models d’idiomes català/francès i castellà/anglès i s’han imprès 10.000 exemplars de cada model d’idiomes.

Per altra banda, per conèixer encara millor els camins de la comarca, també hi ha disponible un mapa topogràfic que estarà imprès properament. Aquest mapa és de pagament i és a escala 1:30.000. Un mapa per als amants del senderisme que volen tenir tot el detall del recorregut dels camins que s’aniran trobant, dels pals indicatius que hi ha a tots els senders, les ermites, masies, rius i rieres, cims, elements d’interès, etc. El mapa de pagament també estarà disponible a totes les oficines de turisme de la comarca, al Consell Comarcal o a la botiga en línia comarcal https://botiga.baixemporda.cat/shop/ .

La Xarxa de senders de Baix Empordà

El Baix Empordà disposa d’una xarxa de senders de més de 450 km senyalitzats segons la normativa internacional i l’oficial també per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Els senders de Gran Recorregut (GR-92) i la seva variant d’interior (GR-92.1) travessen la comarca i són acompanyats de senders de Petit Recorregut (PR) i de Senders Locals (SL).

La xarxa de senders del Baix Empordà es va crear entre els anys 1998 i 2003 gràcies a un Pla de Dinamització Turística que va posicionar el Baix Empordà com a comarca pionera en la creació d’una xarxa de senderisme amb l’objectiu de desestacionalitzar la temporada turística i augmentar la qualitat i competitivitat de la seva oferta.

Amb la nova proposta de rutes es vol donar valor afegit a la xarxa de senderisme i seguir potenciant l’objectiu de desestacionalitzar la temporada turística.