El Consell Comarcal del Baix Empordà i PREDIF signen a Madrid un conveni de col·laboració per fomentar l’accessibilitat en l’oferta turística comarcal

21/09/2022

L’acord busca reforçar les actuacions en matèria d’inclusió turística al Baix Empordà amb el suport d’aquesta entitat sense ànim de lucre, referent avui a nivell estatal en matèria de turisme accessible i amb més de 100.000 associats

La Plataforma Representativa de Personas con Discapacidad Física y Orgánica (PREDIF) i el Consell Comarcal del Baix Empordà han signat un conveni de col·laboració per desenvolupar conjuntament el Pla d’Accessibilitat Turística dela comarca. La signatura ha tingut lloc dilluns passat, 19 de setembre, a les oficines de PREDIF a Madrid. A l’acte de signatura oficial, hi han sigut presents el Sr. Ignacio Osorio de Rebellón, director general de PREDIF Estatal, i el Sr. Xavier Dilmé i Vert,  vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller de Turisme, i en representació dels presidents d’ambdues entitats.

L’objectiu d’aquest acord es potenciar la comarca com a destinació turística accessible, així com unir esforços per impulsar iniciatives, programes, projectes i actuacions dirigides a millorar les condicions d’accessibilitat dels entorns, productes i serveis turístics de la comarca. Ambdues entitats treballaran de forma conjunta per consolidar el Pla d’Accessibilitat Turística que millorarà la qualitat de vida dels ciutadans i dels visitants del Baix Empordà amb necessitats d’accessibilitat.

El Baix Empordà porta varis anys treballant en el desenvolupament de l’accessibilitat en turisme. De fet, en alguns aspectes ha estat una comarca pionera a Catalunya. Per Xavier Dilmé, l’objectiu d’aquestes actuacions és clar: “Pretenem que l’oferta turística de la comarca sigui inclusiva, que sigui una oferta de qualitat, i perquè ho sigui ha de ser accessible per a tothom, independent de les necessitats especials en accessibilitat que puguin tenir”.

Aquest Pla d’Accessibilitat Turística va començar amb la sensibilització i conscienciació als ajuntaments i empreses privades de la comarca, ja que des del consell comarcal consideren que era molt important “que tots entenguéssim que l’accessibilitat no és una despesa sinó una inversió en qualitat turística”, en paraules de Dilmé. 

Actualment, el Consell Comarcal està arribant a acords amb una gran diversitat d’entitats de l’àmbit de la discapacitat. S’ha creat la primera taula comarcal de Catalunya en accessibilitat turística, formada per representants del consell comarcal i de les associacions amb discapacitat física, visual, auditiva i cognitiva de la comarca i també de Catalunya. “Aquest tercer any estem treballant amb força. Estem molt contents de la resposta que hem tingut per part de les entitats i del conveni que acabem de firmar avui”, declara Xavier Dilmé.

Per la seva part, Ignacio Osorio explica que per PREDIF aquest tipus de convenis són importants ja que permeten integrar a les administracions públiques amb les entitats que treballen en aquests territoris. Al mateix temps, a través de Tur4all es promourà la difusió de l’oferta turística d’una comarca com el Baix Empordà, que segons Osorio, “reuneix una sèrie de característiques que demanden les persones amb discapacitat cada vegada més, com és unir el turisme de natura, esportiu, gastronòmic i de sol i platja. En aquest sentit, són condicions molt valuoses per a nosaltres i per als nostres usuaris.

Mitjançant la signatura d’aquest conveni, PREDIF es compromet a assessorar en matèria d’accessibilitat al consell comarcal, a realitzar visites de verificació i assessorament en el cas que siguin necessàries; incloure les instal·lacions i l’oferta turística accessible analitzada pel consell comarcal a la seva plataforma de Turisme Accessible, Tur4all (https://www.tur4all.com/ ) i accions de formació, entre d’altres accions.

PREDIF, la Plataforma Representativa Estatal de Personas con Discapacidad Física, és una entitat sense ànim de lucre d’àmbit estatal, declarada d’utilitat pública, que representa, realitza programes i promou accions a favor de més de 100.000 persones que tenen grans discapacitats físiques. Compta amb una experiència de més de 30 anys a través de les seves federacions membre Federación Nacional ASPAYM, COAMIFICOA, Confederación ECOM i 8 PREDIF d’àmbit autonòmic.

PREDIF es avui un referent en matèria de turisme accessible, presideix la Comisión de Turismo y Ocioinclusivos del CERMI, i els seus protocols i criteris en l’àmbit de l’accessibilitat són els consensuats per tot el sector de la discapacitat. Així mateix, en els últims anys PREDIF està desenvolupant projectes d’assistència personal, convertint-se en entitat referent també en aquest àmbit, coordinant el grup de treball de Asistencia Personal y Vida Independiente de Cermi Estatal.