El Consell Comarcal del Baix Empordà, pioner en atenció a les dones, va començar a oferir aquest ser

25/11/2020

És una de les dades que s’ha recollit en la presentació de “El Baix Empordà engrescat amb la Igualtat”, que és la campanya que ha treballat enguany el Consell Comarcal en motiu del 25N.

Aquest migdia s’ha presentat a la Sala de Plens del Consell Comarcal del Baix Empordà la nova campanya “El Baix Empordà engrescat amb la igualtat”.

Abans s’ha fet un minut de silenci i s’ha llegit el manifest de la jornada, promogut per l’Institut Català de les Dones.

 

L’acte ha començat amb la benvinguda del President del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, que ha parlat de la importància de dir no a les violències masclistes que pateixen les dones: “prou de mirar cap a una altra banda, no hauríem d’estar celebrant un dia com aquest avui aquí ni a cap altre punt del planeta. Fa 60 anys que es va establir aquest dia per fer accions reivindicatives a tot el món i poder cridar un NO clar a la violència que avui pateixen encara les dones. Des del Baix Empordà també diem NO.” També ha volgut agrair la feina que fan des del SIAD i l’àrea d’igualtat, així com la tasca que desenvolupen totes les dones que treballen al Consell Comarcal.

 

La vicepresidenta segona i consellera de Benestar Social, Sílvia Romero, ha volgut intervenir fent incís a: “Cal que ens fem forts amb el compromís comú per erradicar totes les formes de violència masclista. El confinament ens ha demostrat que, qui volia exercir el control sobre dones i nenes ho ha tingut més fàcil que mai, i han augmentat fins a xifres històriques els casos de violència. Cal protegir les víctimes però també no deixar impunes als agressors”.

 

En l’acte també hi ha estat present Josefina Surina, coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a Girona, que ha intervingut telemàticament. Surina ha volgut destacar la feina que es fa des dels SIADs i la col·laboració entre les administracions a l’hora d’ajudar a les dones que pateixen violències.

 

Finalment la tècnica del SIAD, Neus Gómez, ha detallat els detalls de la campanya “El Baix Empordà engrescat amb la igualtat”, que s’ha preparat conjuntament amb l’Institut Català de les Dones.

Enguany s’han centrat esforços en la conscienciació de les Ciberviolències masclistes, enteses com una continuació de les violències a què s’enfronten les dones i nenes en l’entorn tecnològic.

Pel que fa a xerrades, el 30 de novembre es fa una sessió sobre Ciberviolències masclistes, el 14 de desembre la sessió tractarà sobre masculinitats i violències masclistes; i finalment la xerrada del 7 de desembre parlarà sobre la violència obstètrica.

Per a participar en les xerrades cal formalitzar una inscripció prèvia a: https://firebasehostingproxy.page.link/198886819888/forms.gle/cmBp553z3sxa1fFk8?_iipp=1

 

A banda de les xerrades també s’ha editat un díptic explicant el que són les ciberviolències masclistes i a on es detallen els recursos que tenen les persones afectades per aquests tipus de violència per rebre assessorament i suport a l’hora que és una eina de sensibilització i d’ajuda per fer visibles aquestes violències.

 

També s’ha preparat un vídeo explicatiu pensat per ser difós a les xarxes socials amb l’etiqueta #prouciberviolènciesmasclistes i #trenquemelsilenci. Aquests vídeos estan a disposició de tots els ajuntaments de la Comarca perquè els puguin utilitzar.

Una altra acció ha estat el disseny del cartell que unifica totes les activitats que es desenvolupen als diferents municipis de la comarca en motiu del 25N.

Per evidenciar les violències masclistes s’ha elaborat un formulari anònim que convida a explicar situacions on s’hagin vist conductes sexistes i  situacions discriminatòries relacionades amb violències masclistes.