El Consell Comarcal intervé en la gestió del desmantellament d’una xarxa de criadors il·legals de gossos a Vilopriu

20/10/2023

L’Àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica del Consell Comarcal ha gestionat el trasllat dels 78 gossos decomissats a diverses protectores de Catalunya per garantir-ne les condicions òptimes sanitàries i de salut animal

En una acció de la unitat Seprona de la Guàrdia Civil, coordinant també efectius del cos dels Mossos d’Esquadra que van informar directament a l’alcalde de Ajuntament de Vilopriu, s'ha desarticulat una xarxa de criadors il·legals de gossos, posant de manifest la gestió ràpida i eficaç de l'Àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica del Consell Comarcal del Baix Empordà i de la protectora d’animals A.P.A. Rodamón. Aquesta operació ha conduït al desmantellament d'un grup de tres persones que importaven gossos de l'Europa de l'Est per sotmetre'ls a condicions deplorables en finques rústiques de Vilopriu i Sant Jordi Desvalls.

La investigació, iniciada al març pel Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la comandància de Girona, revela que aquest grup operava fraudulentament sota un registre de nucli zoològic i utilitzava números de telèfon d'antics treballadors per evitar aixecar sospites durant les seves transaccions.

Els criadors il·legals sobreexplotaven sexualment els gossos, buscant maximitzar la quantitat de camades anuals. Posteriorment, comercialitzaven les cries a través de diverses pàgines web o les distribuïen en botigues d'animals. En entrar a les finques intervingudes, la Guàrdia Civil va constatar les condicions deplorables en què vivien els animals, degut a la mancança d’atenció i alimentació, a les instal·lacions deficients i a la manca de garanties mínimes d'higiene i salubritat. Es Mossos d’Esquadra van custodiar l’antiga granja de Vilopriu fins que l’àrea d’Acció Climàtica del Consell Comarcal va retirar tots els animals reubicant-los en varis centres de Catalunya on reben les atencions adients per refer-los de malalties i on se’ls hi ofereix una dieta adient per recuperar-los de les condicions d’alimentació extremadament precàries a que han estat sotmesos, portant-los a la desnutrició.

 

La intervenció de la Guàrdia Civil ha culminat amb el tancament dels criadors il·legals i la investigació dels tres responsables. S'agraeix la col·laboració de l'Ajuntament de Vilopriu en desemmascarar els criadors, i es recorda la recomanació de la Guàrdia Civil de verificar les instal·lacions de cria abans d'adquirir un animal de companyia a través d'internet.

 

Segons informa Agnès Gasull, vicepresidenta 3a del Consell Comarcal del Baix Empordà amb delegació específica de l’àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica: “Al rebre la trucada d’avís, el personal tècnic de l’àrea eficaçment es va activar per procedir en coordinació amb el centre d’acollida d’animals de l’Associació Protectora d’Animals Rodamón, a treballar per aconseguir traslladar el més ràpid possible el total dels 78 gossos decomissats a l’antiga granja del municipi de Vilopriu. Gossos que formen part de la desarticulació d'una xarxa criminal d'intercanvi il·legal d'animals de companyia. Hi havia un ampli ventall de races, des de les considerades potencialment perilloses, de guàrdia, passant per les races de bellesa fins arribar a les de luxe, que es cotitzen molt al mercat negre. Exemplars de Pinscher, Bichon Maltès, Jacks Russell, Pomerània, Llaurador Retriever, Dog de Bordeus, American Bully, Carlí, Shiba Inu, Pastor Alemany, i altres de creuats.

Gasull afegeix, que concretament el servei de recollida i acollida d’animals abandonats que realitza l’Associació Protectora d’Animals Rodamón, mitjançant contracte amb el Consell Comarcal ha assumit amb èxit la gestió dels gossos més vulnerables, mentre que altres han estat distribuïts entre la protectora Noa de Girona, el Bú Bup Parc de la Bisbal d’Empordà que gestiona la fundació Altarriba i la protectora de Tarragona.

Constata també, que hi havia la implicació de 20 persones veterinàries col·legiades en aquesta xarxa criminal de cria il·legal de gossos.”

 

Per a més informació, si us plau, contacteu amb:

Marta Curquejo

mcurquejo@baixemporda.cat
Tel. 972 64 23 10 (Ext. 2203)

 

Per a més informació, si us plau, posis en contacte amb:

Albert Costa

Gerent

Tel. 616 42 02 82

www.baixemporda.cat