El Consell Comarcal lliura al centre de recursos pedagògics del Baix Empordà el recurs educatiu “a quin ritme es mou el peix que mengem?” per donar a conèixer el peix de proximitat entre els petits

26/10/2022

Es tracta d’una nova unitat didàctica elaborada en el marc del projecte “De l’escola a casa”, pel Grup de Recerca en Educació Científica i Ambiental de la Universitat de Girona

En el marc del projecte de “De l’escola a casa, divulgació i sensibilització del consum de peix a les famílies del Baix Empordà”, s’ha treballat en diverses línies de treball. Entre elles destaca l’elaboració d’una proposta didàctica, per part del Grup de Recerca en Educació Científica i Ambiental de la Universitat de Girona, anomenada “a quin ritme es mou el peix que mengem?”, destinada a l’alumnat del cicle inicial d'Educació Primària de les escoles del Baix Empordà. Aquest recurs ha de permetre abordar aspectes relacionats amb el peix des de la perspectiva de la sostenibilitat i, en concret, contribuir a la sensibilització del consum de peix entre els infants dins l'aula. 

Des de l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà s’han dut a terme accions divulgatives per donar a conèixer aquest material a totes les escoles de la comarca. Així mateix, s’han lliurat 3 unitats d’aquesta eina didàctica al Centre de Recursos Pedagògics del Baix Empordà per tal que estiguin disponibles en préstec, quan des de les escoles es treballin projectes vinculats amb aquest tema.

La proposta compta amb un conjunt d’activitats dirigides i una capsa d'aprenentatge, amb material divers per aportar valor als projectes educatius de l'escola, centrat en el tema del peix i la sostenibilitat. Es pretén que aquest recurs pugui ser posat en pràctica de forma autònoma pels docents de les escoles, de manera que s’ha elaborat no només el propi material, sinó una guia docent.

Es tracta d’un recurs educatiu per treballar a l’escola el consum responsable de peix des d’una perspectiva de transformació curricular vers la sostenibilitat.

Els objectius que es plantegen per aquest recurs són els següents:

  • Promoure el consum responsable i de peix de proximitat de la zona del Baix Empordà, tenint en compte les repercussions tant a nivell individual com col·lectiu, així com les pròpies necessitats i possibilitats, considerant els drets i deures com a persones consumidores.
  • Fomentar actituds responsables i prendre consciència de l’estat actual i futur del nostre entorn, en concret el mar i la costa litoral mediterrània, a partir del coneixement de causes i efectes des d’una visió sistèmica, local i global.
  • Posar en valor els conflictes derivats de la interacció entre la humanitat i els recursos naturals, utilitzant el pensament crític i acceptant la incertesa a l’hora de valorar possibles resolucions.
  • Promoure la diversitat d’estils de vida, d’opcions identitàries, de valors associats a la cultura, de maneres de pensar, fer i actuar en el món per afavorir la perspectiva inclusiva a l’hora d’abordar el consum responsable del peix.

 

El vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé, ha destacat el valor pedagògic d’aquesta eina “que s’ha creat expressament per aquest projecte i que serà molt útil perquè els més petits de Primària comencin a conèixer el nostre peix de proximitat, així com la responsabilitat en la seva producció i consum”. 

D’altra banda, aquesta unitat didàctica s’ha realitzat tenint en compte el Reial Decret 157/2022 pel qual s’estableix l’ordenació i els ensenyaments mínims de l’Educació Primària. També contribueix a desenvolupar els Objectius de Desenvolupament Sostenible següent: (ODS) núm. 4 (educació de qualitat), núm. 12 (producció i consum responsables) i núm. 14 (vida submarina), d’acord amb una perspectiva de transformació curricular vers la sostenibilitat. A més, el recurs es dissenya des d’una perspectiva d’inclusivitat, diversitat i perspectiva global no etnocèntrica, d’acord amb el que determina el Reial Decret.