El Consell Comarcal reivindica el Dia Internacional de les Dones  

08/03/2021

Aquest matí s’ha llegit un manifest institucional davant el Consell Comarcal del Baix Empordà que ha posat en valor el paper de la dona durant el confinament

 

Aquest matí s’ha llegit un manifest institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones davant el Consell Comarcal del Baix Empordà. La pandèmia de la covid-19 ha posat en relleu una vegada més les discriminacions que la societat exerceix sobre les dones. El manifest, preparat per l’Institut Català de les Dones, ha reivindicat qualsevol discrepància de gènere, ja sigui en l’àmbit laboral, social, familiar o de llibertat sexual.

 

A la lectura del manifest hi han participat la vicepresidenta segona i consellera del Consell Comarcal, Sílvia Romero i Quesada, i el president, Joan Manel Loureiro i Vall, qui han remarcat que “cal lluitar perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere cap als avenços socials que hem adquirit en els darrers anys”.

 

Les conseqüències socials, laborals i de salut i benestar han recaigut més sobre les dones que els homes. Segons les dades de l’estudi de “l’impacte de gènere de la Covid-19 en dades” que ha realitzat l’Observatori d’Igualtat de Gènere de la Generalitat de Catalunya, un 60% de les dones eren les encarregades de les cures de les persones dependents i les tasques domèstiques. Així mateix, les afectacions per la salut i el benestar emocional han recaigut “molt més” sobre les dones, tal com indiquen les dades en impacte emocional.

 

Cal recordar que durant el confinament es van agreujar les situacions de violència masclista, a conseqüència de la convivència continuada de les dones amb els seus agressors.

 

El manifest també ha posat en valor la mobilització de dones d’anys enrere que, aquest any malgrat la situació pandèmica, no es podran portar a terme. Tot i això, s’ha recordat que se seguirà “impregnant les xarxes socials perquè arribin als que tenen més poder per a canviar les coses”.

 

També s’ha fet especial menció a Maria-Mercè Marçal, escriptora i activista feminista que va dir això: “Dins la pell de l’onada salada, serem cinc- centes, serem mil. Perdrem el compte a la tombada./Juntes farem nostra la nit”.

 

El Consell Comarcal ha establert línies de treball que es troben dins el Pla Comarcal d’Implementació de Polítiques d’Igualtat del Baix Empordà 2017-2021, que té com a propòsit establir un marc d’actuació de les polítiques de dones a la comarca del Baix Empordà. Aquest pla, que es troba dins el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), treballa des de les diferents àrees del Consell, com és l’àmbit de l’esport, la salut, la joventut i la promoció econòmica, entre altres.

 

Els municipis de la comarca han organitzat una agenda d’activitats per a commemorar el dia d’avui. Malgrat no poder celebrar concentracions massives aquest any per mesures covid, s’han planificat activitats per reivindicar el paper de la dona a tot el territori.

 

Així mateix, el Consell Comarcal fa difusió del vídeo que l’Associació Gespa Teatre de Palamós, amb la col·laboració del Departament d’Igualtat de Palamós i el Consell Comarcal del Baix Empordà, ha editat per commemorar aquesta data i fer un reconeixement a totes les dones treballadores.  El vídeo es pot veure a: https://www.instagram.com/tv/CMJ1LB6KtAQ/?igshid=8w0cmiidmboq

 

El Dia Internacional de les Dones, també reconegut com el Dia de la Dona Treballadora, commemora la lluita de les dones per la seva participació en el camp del treball i la societat. Es reivindica la igualtat efectiva entre homes amb l’objectiu d’erradicar definitivament qualsevol discriminació en tots els àmbits de la nostra societat.

 

Pots llegir el manifest complet a: https://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/campanyes/Dia-Internacional-Dones/2021/Manifest-8-M-2021.pdf