- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- El Consell Comarcal vol seguir divulgant el consum de peix a les escoles i les famílies de la comarca, a través d’una nova iniciativa
El Consell Comarcal vol seguir divulgant el consum de peix a les escoles i les famílies de la comarca, a través d’una nova iniciativa
S’ha sol·licitat la subvenció al GALP per executar durant el 2024 pel projecte “Parlem de peix. Divulgació i sensibilització del consum de peix a les escoles i famílies del Baix Empordà”.
L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà vol impulsar el projecte, PARLEM DE PEIX. DIVULGACIÓ I SENSIBILITZACIÓ DEL CONSUM DE PEIX A LES ESCOLES I FAMÍLIES DEL BAIX EMPORDÀ, en el marc dels Ajuts Territoris Pesquers del Galp Costa Brava el 2024.
Aquest projecte s’emmarca dins de les línies d’actuació promogudes per Arrelem, Xarxa Agroalimentària del Baix Empordà, amb l’objectiu de potenciar el creixement, la viabilitat i la professionalització del sector a la comarca.
En aquesta edició, l’objectiu principal del projecte, és promoure el coneixement, així com el consum de peix de proximitat en els infants i les famílies de la comarca i sensibilitzar en relació als seus beneficis i propietats.
El Consell Comarcal del Baix Empordà forma part de l'Aliança Educació 360, una iniciativa educativa, social i política que promou connectar els aprenentatges que es donen en els diferents temps, espais i recursos de dins i fora dels centres educatius. Per això, des de l’àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal s’impulsa el projecte Temps de Migdia Educatiu, amb una abast de 36 escoles a la comarca i una mitjana de 4.000 menús diaris gestionats.
En aquest sentit, enguany es plantegen diverses activitats, vinculades a l’espai de menjador, dins dels centres educatius. D’una banda, s’organitzaran petits grups de debat, entre els nens i nenes, amb la voluntat de fer-los reflexionar sobre el món del mar i la pesca, així com trencar prejudicis vinculats al seu consum. D’altra banda, es pretén formar i aportar coneixement treballant en xarxa amb els equips de menjador escolars, a través de la creació d’una proposta de joc dins del temps de migdia.
Així doncs, el passat 18 d’abril, es va donar el tret de sortida a aquesta iniciativa amb una trobada amb els equips de monitoratge dels menjadors escolars de les empreses Bo i sa i Servei d’Àpats. L’objectiu d’aquesta, va ser presentar-los el projecte i proposar-los la seva participació en un taller que els permetés pensar i elaborar una activitat lúdica dins l’espai de menjador, per sensibilitzar sobre el consum de peix i el coneixement de les espècies, a les nenes i als nens de les escoles de la comarca, on la feina es van centrar en la recerca d’idees, definició del format de l’activitat o recursos necessaris per dur-la a terme.
Cal destacar la voluntat d’implicar els equips de menjador per tal de motivar-los a fer-se seva aquesta activitat, perquè hi prenguin un rol actiu i decideixin què els motiva per dur a terme amb els nens i nenes i quines propostes els encaixen més segons cadascun dels centres.
Així mateix, iniciarem la feina amb els centres d’educació secundària, cares a projectes futurs, creant una enquesta per conèixer els hàbits d’alimentació i en concret sobre el coneixement del peix i el seu consum, entre el jovent de la comarca.
A l’espera de resolució favorable de l’ajut, el projecte també té previstes d’altres actuacions:
- Es vol crear un material divulgatiu de caire lúdic per tal d’apropar els nens i nenes a l’ecosistema pesquer del Baix Empordà.
- En paral·lel, s’elaborarà una campanya de comunicació per tal de sensibilitzar i apropar el sector a la ciutadania, a través d’una col·lecció de 10 podcasts de ràdio i amb la participació d’agents rellevants del territori, es posaran sobre la taula temes diversos lligats al sector pesquer i l’economia blava de la comarca, des de perspectives com la sostenibilitat o la igualtat de gènere.
- Per acabar, es crearà una exposició itinerant disponible com a recurs per als ajuntaments, les escoles i altres entitats que ho requereixin.
El Consell Comarcal del Baix Empordà ha desenvolupat projectes i serveis estratègics des de fa més de vint anys en l’àmbit de la promoció econòmica. En aquest àmbit, Arrelem, la xarxa agroalimentària del Baix Empordà, és un espai de col·laboració publico privada que neix l’any 2017 amb l’objectiu de potenciar el creixement, la viabilitat i la professionalització del sector fent èmfasi en 4 eixos: la innovació, la sostenibilitat, la igualtat de gènere i la pesca.