El Consell d’Alcaldies debat sobre el projecte del Centre Logístic de Pretractament i Transferència

04/02/2021

La comarca necessita una planta de pretractament i transferència de residus per reduir els costos econòmics i medioambientals que suposa transportar-los a d’altres comarques

Aquesta tarda s’ha desenvolupat el consell d’alcaldies amb els alcaldes i alcaldesses de la comarca. En aquesta trobada telemàtica, s’han comentat els principals punts del projecte previ d’execució del centre logístic de pretractament i transferència de residus municipals del Baix Empordà. S’ha debatut sobre el tractament i la transferència de residus així com la necessitat d’una nova infraestructura per a la comarca.

Per dotar a la comarca d’una instal·lació flexible i eficient per la gestió dels residus comarcals, en data 13 de març de 2020 el Consell Comarcal del Baix Empordà va sol·licitar a l’Agència de Residus de Catalunya subvenció per al finançament de les actuacions prèvies que han de permetre disposar de la definició tècnica del projecte del Centre Logístic de Pretractament i Transferència de residus municipals del Baix Empordà, d’acord amb el Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya (PINFRECAT20). 

L’Agència de Residus de Catalunya va atorgar, mitjançant resolució de data 22 de juny de 2020 una subvenció directa per finançar les actuacions prèvies que han de permetre disposar de la definició tècnica del projecte, tot analitzant alternatives d’emplaçament, entre d’altres.

Segons Marc Calvet, Conseller Comarcal de Medi Ambient: “Els municipis del Baix Empordà van apostant de forma cada vegada més decidida per la sostenibilitat i per les polítiques mediambientals. El Consell Comarcal els vol acompanyar en diversos temes, transició energètica, gestió forestal, cicle de l’aigua, gestió de residus. En aquest darrer aspecte, volem dotar la comarca d’una infraestructura de referència, que ens permeti aplicar polítiques de reducció de generació  i major reciclatge.”

Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, ha afirmat que “Cal focalitzar-nos en la necessitat d’una bona gestió dels residus, ho hem de prioritzar. Nosaltres des del govern ajudarem a fer viable la voluntat política dels consistoris municipals i del Consell Comarcal”.

Finalment, per al president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro: “som una de les poques comarques que no disposem d’aquesta infraestructura, això fa que haguem de dur els residus a centres com el de Lloret de Mar i això encareix el servei a part de contaminar molt. Pensem que és important per la comarca tenir aquest estudi acabat per construir aquesta planta”.

S’espera que l’estudi estigui llest al llarg del 2021.