En marxa els circuits d’acollida i derivació en l’àmbit municipal per acollir refugiats ucraïnesos

09/03/2022

Aquests protocols s’han establert conjuntament amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de comarques gironines.

L’esclat de conflicte bèl·lic i l’inici de la invasió militar d’Ucraïna per part de Rússia el passat 24 de febrer ha provocat l’existència d’una afluència massiva de persones desplaçades procedents d’Ucraïna que s’han vist obligades a fugir del seu país.

Per donar resposta a les persones que arriben al Baix Empordà buscant refugi, el Consell Comarcal, amb coordinació amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de comarques gironines ha establert els primers circuits d’acollida i derivació en l’àmbit municipal.

Així els municipis més grans com Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Castell-Platja d’Aro, Torroella de Montgrí, Calonge i la Bisbal d’Empordà han establert un circuit de derivació propi i una persona referent s’encarregarà de fer la primera atenció a les persones que arribin, detectant necessitats per fer les derivacions pertinents.

En el cas de municipis més petits de 5000 habitants, també de Santa Cristina d’Aro, el referent serà el Servei d’Acollida Comarcal de Baix Empordà.

Per al president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro: “és important canalitzar les persones que arriben als municipis a travès dels tècnics de referència per tal de donar una resposta ràpida i unificada seguint els protocols establerts”.

El circuit de derivació és enviar un correu electrònic a acollida@baixemporda.cat amb el nom i cognoms, telèfon, municipi de residència i còpia escanejada del passaport de tota la unitat familiar (si és possible) i si tenen alguna persona referent aquí que parli l’idioma.

A més, i atès que l'entitat de referència en temes de refugi és Creu Roja, s'ha establert una coordinació amb les diferents assemblees locals de Creu Roja per tal de donar cobertura en l'atenció jurídica i canalitzar les demandes per acollir-se al Programa de refugi.