Es declara Ràdio Liberty Bé Cultural d’Interès Local per evitar l’enderroc de l’equipament

25/07/2022

És un dels punts que s’ha aprovat en la sessió plenària d’aquesta tarda. El Consell Comarcal ha aprovat aquesta mesura per tal de donar resposta a la petició que va fer a l’ens l’Ajuntament de Pals el passat mes de març.

El ple d’aquesta tarda ha aprovat la declaració de Ràdio Liberty com a Bé Cultural d’Interès Local. L’Ajuntament de Pals el 28 de març va comunicar al Consell Comarcal l’acord del ple del consistori pel qual es sol·licitava al Consell la declaració de l’equipament com a BCIL per tal de protegir-lo patrimonialment tot adjuntant una memòria i documentació gràfica. Alhora es demana al Departament de Cultural i a la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a obrir un diàleg amb l’Ajuntament de Pals en el sí de la Comissió Tècnica de Coordinació i seguiment de la gestió sostenible de les instal·lacions de l’emissora. Amb tot plegat es vol preservar la memòria històrica i cultural de l’indret, tot elaborant un pla d’usos i gestió que determinaran el tipus de protecció.

Ràdio Liberty

Ràdio Liberty va ser promoguda pel govern dels Estats Units durant la Guerra Freda i va estar activa des del 23 de març del 1959 i fins al maig del 2001. Durant temps va ser la ràdio més potent del món, arribant a donar feina a prop de 200 persones, la gran majoria de nacionalitat espanyola. Aquest equipament va ser decisiu durant la Guerra Freda, quan un conflicte nuclear entre els Estats Units i la Unió Soviètica podia provocar la destrucció d’ambdós països. Posteriorment s’ha vist com l’existència de Ràdio Liberty va salvar el lloc d’una urbanització segura.

Per al president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro: “tots els grups polítics ens hem posat d’acord de seguida en que cal fer alguna cosa per preservar l’equipament que va ser tant important a nivell mundial en un temps passat.” Amb tot ha afegit: “Si no protegim aquest patrimoni s’anirà difuminant el passat que és convenient que es conegui, sobretot per a les properes generacions”.

A banda d’aquesta qüestió, en la sessió plenària celebrada avui el Consell Comarcal s’ha adherit a la xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI). Aquesta xarxa pretén millorar el subministrament d’energia elèctrica amb destinació a les entitats locals catalanes pel que, després de l’adhesió, el subministrament d’energia elèctrica dependrà dels punts de subministrament (CUPS) de titularitat del Consell Comarcal.

Per tal de fer front a ajuts d’urgència social, s’ha aprovat una modificació de crèdit de 28.450€ que es finançarà a partir del romanent líquid de tresoreria. Seguint en el marc dels Serveis Socials, també s’ha aprovat un reglament de la prestació del servei d’ajuda o atenció a domicili (SAD) gestionat per l’ens supramunicipal.