Es dona el tret de sortida al primer Saló dels Oficis i les Professions del Baix Empordà  

28/02/2023

El Saló té l’objectiu informar les persones joves pel que fa a les necessitats del mercat de treball a la comarca, exposar diferents camins professionals a escollir i conèixer l’oferta de FP i certificats de professionalitat del Baix Empordà

Aquest matí a les 9:30 h s’ha inaugurat el 1r Saló dels Oficis i les Professions del Baix Empordà. El Saló, que es desenvoluparà al llarg del dia d’avui i demà 1 de març al Palau Firal de Sant Antoni de Calonge té l’objectiu informar les persones joves pel que fa a les necessitats del mercat de treball a la comarca, exposar diferents camins professionals a escollir i conèixer l’oferta de FP i certificats de professionalitat del Baix Empordà. El Saló vol potenciar la formació i la ocupació de qualitat a la comarca de la mà d’una entesa i treball conjunt entre el món acadèmic i el laboral.

 

Aquest Saló disposa de 34 estands i s’hi troba una representació de les 21 famílies professionals de FP i Certificats de Professionalitat. També hi són presents empreses, gremis i institucions públiques. Amb aquestes institucions i amb els agents del territori s’hi treballa transversalment per oferir un ventall de conferències representatives i proporcionar serveis complementaris d’orientació i acompanyament. Per a la ocasió també hi ha programades 15 conferències i 29 tallers amb l'objectiu de motivar, inspirar, i orientar segons interessos, habilitats i segons l’estat actual del mercat de treball.

Està previst que al llarg de les dues jornades passin pel Saló 2.000 alumnes de 4t d’ESO, batxillerats i cicles, de 15 instituts de la comarca.

 

En la inauguració hi han intervingut Xavier Dilmé, vicepresident i conseller comarcal de Promoció Econòmica que ha parlat de la importància de posar en valor els oficis i les professions. Ha explicat també que aquesta fira “sorgeix de la voluntat tots els sectors de la comarca, tant públics com privats, que es dediquen a la formació. També era una voluntat per les empreses tenir un punt de contacte on poder conèixer futurs treballadors de primera mà”.

 

Per la seva banda, Juan José Torres, Director del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya ha senyalat que: “el sector de treball ha canviat i encara ha de canviar més, portem moltes dècades arraconant certs oficis i certes professions, de pensar que la FP era una formació de segona i això ha provocat una situació en la que el mercat laboral demana persones qualificades i les empreses no les troben”. Ha afegit que: “aquest saló és una oportunitat extraordinària per posar en valor la FP i els oficis i les professions del futur”.

 

“Aquest saló és molt necessari perquè fa que els joves puguin tenir una mostra i descobrir quins agents formatius els poden ajudar per poder excercir el seu ofici “ ha dit Adam Manyé, Director dels Serveis Territorials d’Educació. També ha posat en valor la complicitat de diferents administraciomns per fer possible el Saló i la proximitat: “el que és més eficient és estar més a prop de la teva comarca, a prop dels teus i a prop de l’empresariat que t’acabarà contractant”.

 

El president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro ha tancat l’acte “és un èxit perquè hem acosneguit moure tots els gremis i institus de la comarca. Hem col·laborat entre el Consell Comarcal, el SOC i diferents administracions per aconseguir acostar el món del treball als alumnes, que es troben en unes edats on tenen molts dubtes de cares al seu futur”.

 

En la inauguració també hi ha assistit Miquel Carrion, subdirector general de l’Àrea d’Ocupació de Catalunya i Josep Duran, responsale de coordinació directiva del SOC. 

 

Tot seguit s’ha fet una visita al Saló dels Oficis i les Professions que ja des de primera hora s’ha vist ple de gom a gom.

 

El Saló està organitzat amb la coordiació de la taula FP Baix Empordà i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calonge i Sant antoni i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.