Es presenta “El perfum del presseguer” de Brauli Gascón, guanyadora del IV Premi Empordà de Novel·la

27/10/2021

Gascón és el guanyador de la darrera edició del premi que a partir d’ara passarà a ser gestionat i coordinat pel Consell Comarcal del Baix Empordà. L’objectiu és donar un impuls al guardó perquè pugui esdevenir un premi de referència.

Aquest vespre s’ha presentat al Teatre Mundial de la Bisbal el IV Premi Empordà de Novel·la: El perfum del presseguer de Brauli Gascón, que ha estat editat per Brau Edicions i va ser escollida entre una vuitantena de novel·les que optaven al guardó. Jordi Imaz, impulsor del Premi Empordà de Novel·la, ha presentat l’acte i ha explicat que la novel·la està inspirada en la vida de l’avi de l’autor: batalles i aventures. La presentació també ha comptat amb la participació d’Enric Marquès, alcalde de la Bisbal i conseller comarcal; Carles Puig, regidor de Cultura de l’Ajuntament de la Bisbal i Neus Colomer, presidenta d’Òmnium Cultural al Baix Empordà. A més, ha estat amenitzada amb l’actuació musical de la saxofonista Clara Juan.

Gascón ha destacat que ha estat 12 anys escrivint la novel·la i que està basada en la història del seu avi, que va fer vida a Mèxic i ell va anar rastrejant: “El meu avi va morir quan jo tenia 6 anys, però em va explicar tantes històries que em va deixar una forta empremta”, ha explicat Brauli Gascón. L’escriptor, restaurador professional, ha detallat que la seva feina ha impregnat fortament la novel·la, on combina la història amb una eclèctica selecció de receptes gastronòmiques d’arreu del món.

Així culmina la IV edició del Premi Empordà de Novel·la, dotat amb 2500 €, i fins ara impulsat per l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i a Òmnium Cultural: ara pren el relleu el Consell Comarcal del Baix Empordà, que gestionarà i coordinarà el guardó literari. L’objectiu del canvi és fer créixer el premi tot convertint-lo en un guardó literari de referència per a la comarca del Baix Empordà. Per aquest motiu es compta amb tots els consistoris de la comarca, una dotzena dels quals n’esdevindran patrocinadors.

L’acte ha comptat amb l’assistència de Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials de Cultura, Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà; Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell; Carles Pi, alcalde de Pals; Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí; Montserrat Rovira, 1a tinent d’alcalde de Platja d’Aro i consellera del Consell Comarcal del Baix Empordà; Gemma Coll, regidora de Begur;  Jordi Danés, regidor de Bellcaire;  Josep Amat, regidor de Platja d’Aro; Roser Font, regidora de Torroella de Montgrí i David Hernández, director de la Biblioteca Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols.

Enric Marquès, alcalde de la Bisbal d’Empordà i tercer vicepresident del Consell Comarcal del Baix Empordà, ha repassat la trajectòria del guardó i ha explicat que el nom Premi Empordà de Novel·la no era casual: “Faltava un guardó literari de prestigi al Baix Empordà i ja es va posar aquest nom amb voluntat de creixement”. “Com a capital del Baix Empordà ens sentim orgullosos d’haver endegat aquest guardó que ara seguirà creixent amb la voluntat expressa de mostrar la força que tenim els ajuntaments quan entomem projectes de forma conjunta, posant la marca Empordà, també, al mapa dels premis literaris”, ha afegit Marquès.

La cinquena edició del Premi Empordà de Novel·la

La cinquena edició serà gestionada i coordinada pel Consell Comarcal. Les bases per presentar candidatures es troben obertes fins a les 24 h del proper 5 de gener.

Les obres poden fer-se arribar al Consell Comarcal a través del correu electrònic premiempordanovel.la@baixemporda.cat. Els escrits han de tenir una extensió mínima de 150 pàgines en DIN A4 a una cara amb Arial cos 12 i interlineat 1,5 i en format PDF.

Es concedirà un premi econòmic de 7.000 euros per a l’obra guanyadora. L’obra guanyadora serà editada per l’Editorial Brau Edicions, S.L i l’acte de lliurement dels premis tindrà lloc el divendres 22 d’abril del 2022.

Poden consultar-se les bases del premi a la web del Consell Comarcal: https://www.baixemporda.cat/ca/noticies/bases-premi-emporda-de-novel-la/