Es presenta el Pla estratègic de transició energètica i el balanç de l’IRTA al Baix Empordà

26/11/2021

Són uns dels punts tractats a la sessió ordinària del Consell d’Alcaldies de la comarca del Baix Empordà que s’ha celebrat aquest 25 de novembre. 

Alcaldes i alcaldesses del Baix Empordà es van reunir ahir a la tarda al Teatre al Mundial de la Bisbal d’Empordà en la celebració del Consell d’Alcaldies. Els tres punts de l’ordre del dia a destacar van ser la presentació del Pla estratègic de transició energètica; la presentació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la informació sobre els Serveis Territorials d’Interior a la comarca del Baix Empordà. 

Anna Barnadas i López, secretària d’Acció Climàtica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, va presentar el Pla estratègic de transició energètica, un projecte que pretén ser la guia per generar actuacions destinades a avançar cap a un nou model d’energia ecològica i sostenible. Neutre en emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, que redueixi la vulnerabilitat del sistema energètic català i garanteixi el dret a l’accés a l’energia com a bé comú.  

També, Joan Tibau i Font, delegat Institucional de l’IRTA a les comarques de Girona, va presentar davant les autoritats el balanç del darrer any de l’institut d’investigació, així com va donar a conèixer els objectius, els àmbits d'actuació i el Pla Estratègic de l'IRTA. Pel que fa a la recerca en l’àmbit de les indústries alimentàries, es va destacar el projecte que s’ha començat a implementar recentment al Baix Empordà de sensibilització del consum de peix a les escoles “Peix a l’escola”, en què l’IRTA ha participat. 

Per acabar, un dels temes rellevants que es va tractar va estar el punt quatre de l’ordre del dia, que va defensar Jordi Martinoy i Camós, director Territorial, on principalment es va parlar sobre els botellots, la seguretat ciutadana i la circulació de vehicles en la comarca i del desplegament i les activitats dels serveis d’emergència com els bombers, agents rurals i d’altres. 

Després del Consell d’Alcaldies, el president del Consell Comarcal del Baix Empordà Joan Manel Loureiro afirma que “el Consell Comarcal continuarà treballant per promoure la sostenibilitat i la seguretat ciutadana en tots els municipis de la comarca. També cal posar en valor l’esforç que l’Oficina de Transició Energètica del Baix Empordà està duent a terme per tal de dinamitzar el sector energètic actual”. 

El Consell d’Alcaldes s’utilitza per debatre qüestions d’interès per la comarca del Baix Empordà, així com és una eina de comunicació entre els diferents alcaldes i alcaldesses del territori.