Espais Medievals de l'Empordà

28/06/2023

Els Consells Comarcals de l’Alt i Baix Empordà programen més de 40 visites als espais medievals.

Divendres, 23 de juny de 2023

Els consells comarcals de l'Alt i el Baix Empordà, amb el suport de l'associació Empordà Turisme i la Comissió Turística del Baix Empordà i la participació de setze ajuntaments, han programat un total de 41 propostes de visites guiades als espais medievals repartits entre les dues comarques.  La primera visita es farà el proper dissabte 1 de juliol, amb el títol «Sant Llorenç de la Muga Medieval» i donarà inici a la temporada, que s’allargarà fins el 26 de novembre, amb la darrera activitat, la  visita al Castell de St. Esteve de Mar de Palamós.

Aquesta iniciativa, que es durà a terme per 9è any consecutiu, té com a objectiu fer valdre el ric patrimoni medieval de l'Empordà entre les persones que hi viuen i que el visiten. L'any passat es varen organitzar 54 visites que van comptar amb uns 650 participants. Aquest programa es planteja com una proposta per ajudar a fer descobrir un territori privilegiat en termes patrimonials i històrics al públic català.

En l'organització de les visites hi han participat vint-i-set ajuntaments, museus i entitats i el departament de Cultura de la Generalitat a través de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

La informació i inscripcions de les visites es detallen al web  (https://www.socemporda.com/espais-medievals), on es poden consultar dates,  temàtiques, monuments que es visiten, horaris i preus  (de gratuïtes i fins a cinc euros).

Cada ajuntament es fa càrrec de la reserva i del guiatge de la visita, mentre que els consells comarcals han tingut cura de la coordinació de tota la iniciativa, del disseny i la difusió de les diferents propostes  realitzarà digitalment a tot el territori i entre associacions i col·lectius especialment sensibilitzats en aquest tipus d'activitats.

 

Descobrir el territori

Com és sabut, l'Empordà té un important llegat medieval amb edificis, pobles i espais molt interessants. Alguns compten amb la infraestructura necessària per a ser visitats, però d'altres, per diferents motius, són difícilment accessibles. Per tal de fer aflorar aquest patrimoni tan important però sovint desconegut, es va pensar amb la possibilitat d'animar el territori mitjançant la invitació als ajuntaments de tot l'Empordà a participar amb una visita guiada, en un calendari conjunt, escollint un dia concret que els hi fos idoni però intentant no coincidir amb ningú.

Sovint s'ha animat els ajuntaments que fessin coincidir aquest acte amb la festa major, una fira o qualsevol altre acte que els pogués ajudar a tenir prou visitants per realitzar la descoberta. Les visites s'han proposat sempre guiades, donat que es tracta d'una oferta única i que permet conèixer elements que es faran molt més entenedors i interessants si estan acompanyats d'una explicació. Els guies poden ser professionals o persones vinculades al municipi. Al costat d'aquests monuments poc coneguts, s'ha convidat als altres llocs que ja compten amb infraestructura regular a realitzar una visita especial pel calendari, o bé a incloure-hi una de les que programen habitualment. Una altra condició que es va pensar important era de no sobrepassar mai el preu de cinc euros, ja que el que es vol és que aquestes visites puguin arribar a tothom, i que els visitants repeteixen durant tota la temporada.

Per a més informació

Àrea de Turisme

turisme@baixemporda.cat

www.visitemporda.com