- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- Europa en Blau i Calonge s’alien per convertir l’Empordà en un espai anual de reflexió europeista
Europa en Blau i Calonge s’alien per convertir l’Empordà en un espai anual de reflexió europeista
La primera edició de trobada destaca que la credibilitat de la UE està en joc amb la gestió fons europeus
La credibilitat de la Unió Europea està en joc amb la gestió dels fons europeus i el disseny del futur postpandèmia. Aquesta és una de les principals conclusions de la trobada 'Europa en Blau' que s'ha celebrat aquest dissabte al Castell de Calonge en el marc dels debats de la Conferència sobre el Futur d'Europa (CoFoE) promoguda per la Comissió Europea. Durant la trobada, els organitzadors i les autoritats locals han mostrat la seva voluntat que 'Europa en Blau' es converteixi en un espai anual de referència en la reflexió sobre la Unió Europea i que es torni a organitzar a Calonge.
A la cita, experts europeus, analistes, periodistes i representants de la Comissió Europea, l'Eurocambra i el Govern de la Generalitat han reflexionat sobre els principals reptes d'una Unió Europea marcada per la pandèmia de coronavirus, la transformació digital i verda, i amenaces com el canvi climàtic, l'ascens de l'extrema dreta o els populismes.
El director de la representació de la CE a Barcelona, Manuel Szapiro, ha destacat en una intervenció telemàtica que el projecte europeu "s'ha de reinventar permanentment". Szapiro s'ha mostrat convençut que les jornades 'Europa en Blau' de Calonge seran una "contribució clau" a la Conferència sobre el Futur d'Europa (CoFoE) que promouen les institucions europees. Per la seva banda, el portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, ha recordat que algunes de les "grans respostes a la pandèmia", com les vacunes o els fons Next Generation, "han vingut de la UE". Segons Duch, molta gent encara no està satisfeta amb el projecte europeu perquè "està inacabat". Duch ha insistit que la CoFoE ha de servir per "prendre decisions". "Si no, perdrem el temps", ha avisat.
La Directora General d'Acció Exterior del Govern, Montserrat Vilalta, ha defensat que Catalunya "no és aliena" al debat europeu i que per això convé "crear espais per incidir i avançar" en la construcció de la UE. En aquesta línia, ha recordat que l'executiu català, a través del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert, vol obrir una "finestra de diàleg" amb la UE i el món en temps de canvis profunds.
La necessitat que els debats que es generen al voltant de la CoFoE europea es concretin en respostes reals i no només "declaracions" de Brussel·les ha estat una de les conclusions unànimes de les taules de debat de la trobada 'Europa en Blau'. Entre els principals reptes, la jornada ha assenyalat la necessitat d'implicar els joves en el futur europeu, la bretxa digital, el canvi climàtic o l'impuls d'iniciatives "valentes" que impliquin administracions públiques, el sector privat i entitats socials.
Valors i drets
La primera sessió, moderada per Joaquim Millan, ha analitzat la situació dels valors i drets europeus. La Directora d'Europe Direct Girona, Francina Esteve, ha defensat que els valors i drets europeus "són potents" però el problema és la seva "aplicació correcta" i tenir bons mecanismes per sancionar els estats que no els respectin.
La presidenta de l'associació de periodistes europeus de Catalunya, Carme Colomina, ha advertit que la deriva autoritària a estats com Hongria o Polònia és només "la punta de l'iceberg". "Portem anys de connivència i silencis, de mirar cap a una altra banda", ha lamentat. Colomina s'ha mostrat "escèptica" amb la possibilitat que la Conferència sobre el Futur d'Europa promoguda per Ursula von der Leyen promogui un canvi real a la UE.
Per la seva banda, el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, ha dit que la pandèmia ha posat la UE "davant del mirall" i ha accelerat un procés d'integració que fa uns anys semblava "impossible". Per exemple, ha dit, s'ha pogut promoure una compra conjunta de vacunes entre els estats europeus o l'emissió de deute europeu per finançar el fons Next Generation. "La UE, si no la tinguéssim, l'hauríem d'inventar. Això sí, hem de ser crítics per millorar-la", ha afegit.
Una Europa més forta, justa, verda i digital
Una bona gestió dels fons europeus Next Generation és "crucial" per evitar una crisi en el projecte europeu, han apuntat els participants de la segona taula de debat d'Europa en Blau, moderada per Laia Castellana. El fundador i director de Sostenibles.Org, Pau Solanilla, ha explicat que els fons són una "oportunitat" però també un "risc" si no se'n fa un bon ús.
En aquesta línia, ha lamentat que massa sovint la UE té un llenguatge "indigerible" i necessita "un relat comprensible". "No estem parlant de canvis moderats i graduals, sinó d'una transformació. Si les institucions no assumeixen riscos, no serem capaços de fer-hi front", ha dit.
Per la seva banda, Carina López, directora del think tank 'Digital Future Society', ha explicat que cal corregir la bretxa digital i posar les innovacions que s'impulsaran amb els fons europeus "al servei" de la ciutadania. "No només hem de pensar quina inversió fem, sinó cap on volem anar i quins col·lectius incloem", ha apuntat. Així mateix, el professor de Dret de la UE a la URV, Alfons González, ha apuntat que massa sovint els estats membres suposen un fre pel bon funcionament de la UE.
"Els estats són profundament deslleials amb el projecte europeu. Quan la UE adopta una decisió clarament beneficiosa pels seus interessos, la publiciten com a fita seva. Quan no els agrada, critiquen als "buròcrates" de Brussel·les", ha recordat.
Una cita amb vocació anual
Un dels promotors de la trobada, Oriol Lázaro, ha expressat la voluntat de convertir la cita en un acte anual per fer de Calonge i el Baix Empordà "un centre de debat europeista" a Catalunya.
"Espero que avui sigui l'inici d'una llarga amistat", ha assegurat, parafrasejant Bogart, l'alcalde del municipi, Jordi Soler. El batlle ha remarcat la importància d'aportar des
del territori un "granet de sorra" en el debat europeu. També el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro, ha destacat la rellevància de reflexionar sobre el rumb de la UE en un moment "crucial" pel futur de tots i ha apostat per repetir la cita en properes edicions.