Europa en Blau reivindica la tasca “imprescindible” de la UE en la seva edició més exitosa

06/07/2024

L’organització anuncia la creació d’un Premi a l’Europeisme en homenatge a Paco Gambús.

Èxit de participació de la quarta edició de la jornada Europa en Blau a Calonge, on un centenar de persones han omplert la sala d’actes del Castell en una nova oportunitat per a la reflexió sobre el futur de la Unió Europea i els seus principals reptes.

Europa en Blau ha reivindicat la tasca “imprescindible” de la Unió Europea després de les eleccions del 9 de juny, i ha promogut la reflexió sobre el futur del projecte en tres taules de debat: una amb el portaveu de l’Eurocambra, Jaume Duch, una sobre ‘Drets i Valors’ de la Unió Europea en homenatge a Paco Gambús; i una altra sobre els nous reptes per a la UE amb un focus en la sostenibilitat. L’obertura ha anat a càrrec de l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, i els representants de la Comissió i el Parlament Europeu a Barcelona, Laura Rahola i Sergi Barrera.

Una de les principals novetats de l’acte ha estat l’anunci, per part dels organitzadors, de la creació d’un Premi a l’Europeisme en homenatge a Paco Gambús. El guardó, les bases del qual s’elaboraran properament, s’entregarà en la propera edició d’Europa en Blau, el juliol del 2025.

Una Eurocambra amb majoria de centre

El portaveu i Director de Comunicació de l’Eurocambra, Jaume Duch, ha explicat l’escenari que van deixar les eleccions del 9-J, amb un Parlament Europeu més ancorat a la dreta però encara amb una majoria centrista per l’aliança entre populars, socialdemòcrates i liberals.

Duch ha destacat la participació del 51% a les europees, remarcant també el fet que la rellevància dels comicis ha provocat, fins i tot, moviments als estats, com les eleccions legislatives a França.

El portaveu ha assegurat que malgrat l’ascens de l’extrema dreta, la fragmentació en l’espai polític a la dreta, amb poca voluntat d’entesa entre els futurs grups polítics de Marine Le Pen, Giorgia Meloni i Viktor Orbán, pot facilitar la feina del centre, ja que no hi ha majories alternatives. Amb tot, ha alertat que cal evitar “normalitzar” el discursextremista i que condicioni les polítiques.

El responsable de comunicació del Parlament Europeu ha assenyalat la importància del rol dels joves en el futur de la Unió Europea, i ha indicat que si bé es preveu que les polítiques de l’Eurocambra puguin seguir més o menys en la mateixa línia aquesta legislatura, sí que podria haver-hi dificultats al Consell, on hi haurà cada vegada més ministres euroescèptics.

Preguntat sobre el Regne Unit, Duch ha dit que la Unió Europea “funciona millor” sense els britànics, tot i que ha apuntat que en una dècada, si es manté el suport actual als laboristes, es podria arribar a un model de relacions similar al que es té amb Noruega.

Homenatge a Gambús

La jornada també ha comptat amb un emotiu homenatge a l’eurodiputat Paco Gambús, mort fa cinc anys de forma sobtada. La seva primera mentora, l’exeurodiputada Concepció Ferrer, ha repassat els seus inicis en política europea i el seu compromís amb els valors europeus i la defensa dels drets de tots els ciutadans.

L’exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, també ha recordat el seu pas per l’executiu català, així com la seva determinació i humilitat. Frederic López, assessor de Gambús al Parlament Europeu, ha expressat la seva voluntat, sempre, de “reunir-se amb tothom”, així com les ganes que tenia d’acostar Europa als joves, sempre portant instituts a visitar les institucions a Brussel·les.

L’alcalde de Campdevànol, promotor d’Europa en Blau i moderador de la taula d’homenatge a Gambús, Oriol Lázaro, ha recordat que Gambús va ser qui li va ensenyar a tocar la guitarra i ha tocat una peça que va composar en la seva memòria que ha emocionat tot l’auditori, que l’ha aplaudit dempeus.

Els reptes futurs

En l’última taula de debat, sobre els reptes de la UE, Oliver Wiethaus, president del Cercle de Directius de parla alemanya, i Pau Solanilla, impulsor de Sostenibles.org, han debatut moderats per Laura Foraster de Catalunya International, destacant la necessitat de no renunciar als valors per fer front al “malestar profund” de part de lasocietat.

Wiethaus ha assegurat que un dels motius de l’ascens de l’extrema dreta és el pacte de sostenibilitat, i ha demanat “flexibilitat” tot i admetre que no hi solucions fàcils. En aquest sentit, ha apuntat que un dels grans problemes de les noves generacions és la necessitat “d’immediatesa” en l’obtenció de resultats, derivada de l’època de les xarxessocials.

Solanilla ha indicat que en el context actual “no necessitem polaritzar més” sinó revitalitzar valors essencials, i cal “coratge institucional i empresarial” però també “empatia” per entendre perquè hi ha cada vegada més gent que vota opcions extremistes.

Cloenda

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha estat juntament amb l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, i Joaquim Millan d’Europa en Blau, l’encarregada de cloure la jornada. Serret ha defensat que cal pensar com “reconnectar” amb gran part de la ciutadania que ha optat per opcions ultres a les eleccions, i ha insistit en la necessitat de defensar els drets humans i lluitar contra les desigualtats per ser creïbles.

Serret ha destacat que debats com el d’Europa en Blau són necessaris en moments com l’actual, en què cal tornar a donar tota la força al projecte europeus, recuperant la il·lusió i el lideratge.

Europa en Blau se celebra des del 2021 al Castell de Calonge amb l’objectiu d’oferir un fòrum de debat obert entre gent compromesa amb el projecte europeu per promoure la generació d’idees i propostes per abordar els múltiples reptes de la Unió Europea.