Èxit de participació en la jornada informativa sobre les franges de prevenció d’incendis de Begur

22/02/2021

Dissabte una seixantena de persones van assistir a aquesta sessió presencial per resoldre dubtes al voltant de les franges perimetrals i que havia de celebrar-se fa un any. Les sessions es van haver d’anul·lar per la Covid19.

Dissabte va tenir lloc al Casino Cultural Municipal de Begur una jornada informativa sobre el Projecte Executiu d’Obertura i Manteniment de les franges de Prevenció d’Incendis Forestals. La jornada tenia l’objectiu d’explicar el Projecte executiu sobre el qual s’està treballant i aclarir dubtes. Una seixantena de persones hi van assistir.

En la sessió hi van estar presents l’alcaldessa de Begur, Maria Teresa Selva; Pere Feliu, regidor de Medi Ambient de Begur i el tècnic de l’àrea Xevi Turró; el meteoròleg Francesc Mauri; Edgar Nebot, bomber del GRAF; Mariona Virgili, responsable de l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal; i Josep Fontacaba, representant de l’empresa Àpex Forestal i Ambiental que és qui desenvolupa les franges.

Aquesta sessió informativa s’havia de celebrar en dues sessions al llarg del 2020 (13 de març i 3 d’abril), però van quedar suspeses a causa de la Covid. Dissabte, per fi, es va poder reprendre la sessió que volia resoldre dubtes, tot i que prèviament el Consell Comarcal ha desenvolupar diferents campanyes informatives i de conscienciació al voltant de la importància de realitzar les franges perimetrals.  

En la seva intervenció l’alcaldessa, Maria Teresa Selva, va remarcar les obligacions de la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals així com el compromís de l’Ajuntament de tirar-les endavant. 

Així mateix, Pere Feliu, regidor de Medi Ambient, de l’Ajuntament de Begur, va destacar el perquè i com s’han de fer les franges com a tema prioritari per la seguretat dels veïns i que des de l’Ajuntament han volgut ser capaços de poder explicar-ho per tal que els veïns en tinguin la màxima informació.

Francesc Mauri, meteoròleg, va fer èmfasi en el marc de l’inqüestionable canvi climàtic i en la necessitat de realitzar les franges de protecció d’incendis. També va desenvolupar la idea que cal sacrificar l’estètica per autoprotegir-se.

Per la seva banda, Edgar Nebot, bomber del GRAF, va fer notar la necessitat que estiguin executades les franges de protecció d’incendis per tal de poder garantir la situació ideal per al cos de Bombers i poder actuar eficientment en cas d’incendi. Nebot va dir “la prioritat per als bombers és defensar les cases, que les llars siguin segures. Si les franges s’han fet adequadament podem estalviar-nos evacuacions i fer només confinaments, en cas que s’estengués un incendi forestal”.

Xevi Turró, tècnic de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur, va explicar la coordinació davant l’execució del projecte de totes les administracions: consistori municipal, Consell Comarcal del Baix Empordà, Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya. També  la necessitat de realitzar les franges de protecció, atès les característiques del clima i l’orografia del municipi, els antecedents en el paisatge i les fases d’execució de l’actual projecte.

Per part del Consell Comarcal del Baix Empordà, Mariona Virgili, responsable de l’àrea de Medi Ambient, d’acord amb el Servei Comarcal de Prevenció d’Incendis Forestals que s’ofereix als municipis, va explicar el procés de redacció del plànol de delimitació del municipi, de redacció del Projecte Executiu, així com del creuament de dades amb el Cadastre i de notificació als veïns. També va detallar com es va desenvolupar el procés de licitació, de 7 lots del projecte, d’acord amb el plec de condicions tècniques, i que les obres ja s’han iniciat i les duen a terme 4 empreses especialitzades en treballs forestals. “Serà necessari poder garantir, també, una continuïtat d’aquestes neteges fent-ne el manteniment”, va avançar Virgili. Alhora, va recordar als assistents, que des del Consell Comarcal es va editar material audiovisual, un document de preguntes i respostes freqüents per al ciutadà disponibles a la web del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Begur.  També es van editar unes banderoles informatives que van estar col·locades al municipi durant uns mesos l’any passat i que enguany es tornaran a penjar. 

Finalment josep Fontcaba, representant de l’empresa Àpx Forestal i ambiental, contractada per a dirigir l’obra per la Diputació de Girona, va destacar que “tot i que les obres van avançant, aquestes no estan acabades i que les tasques que es desenvolupen són forestals, no són tasques de jardineria”.

Actualment hi ha a disposició dels veïns i veïnes el correu electrònic protecciocivil@baixemporda.cat i el telèfon 636020914 per resoldre dubtes.