- Inici>
- Actualitat>
- Notícies>
- Implementació del model del Grup de Reunió Familiar del Baix Empordà
Implementació del model del Grup de Reunió Familiar del Baix Empordà
El passat dimarts 14 de maig va tenir lloc l’última sessió de formació a professionals dels diferents Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS) de la comarca i es va presentar el nou model del Grup de Reunió Familiar del Baix Empordà a agents socials.
En el marc del Programa de Benestar i Comunitat, subvencionat per Dipsalut i en l’eix de benestar emocional i salut, s’inclouen projectes per fomentar el canvi de paradigma en l’atenció dels serveis socials amb models de caire comunitari, entre els quals trobem el Grup de Reunió Familiar (Family Group Conference).
A partir de l’any 2023, i a través de l’experiència i prova pilot engegada per l’Ajuntament de Castell, Platja d’Aro i s’Agaró, s’inicia una formació de 40 h en la qual han participat una trentena de professionals dels diferents Equips Bàsics d’Atenció Social, que es va iniciar al mes de novembre amb un primer mòdul de 24 h i que ha culminat a mitjans d’aquest mes de maig amb un segon mòdul de 16 h, impartit per Martina Erpenbech, llicenciada en Pedagogia Social (Universitat de Würzburg i Hamburg).
El model de Grup de Reunió Familiar (Family Group Conference) té el seu origen en la proposta que va fer el poble maori al govern de Nova Zelanda, en evidenciar-se les deficiències del model d’atenció dels serveis socials, fet que va suposar un canvi radical de concepció a l’hora de plantejar la seva intervenció.
Actualment, s’està aplicant a altres països, fins al punt d’incorporar-se a les seves polítiques públiques i ser preceptiu abans de plantejar determinades intervencions socials, especialment en casos d’infància en risc. Aquesta nova visió respecte als instruments emprats per valorar, reconeix i activa els recursos de les famílies, de manera que compta amb la seva xarxa de suport i relacional.
Consisteix en l’organització d’una reunió familiar guiada per una persona experta i facilitadora. Així mateix, les famílies, mitjançant la seva participació activa i apoderament, elaboren els seus propis plans d’acció de treball a mida fent-los més sostenibles i útils. El Grup de Reunió Familiar acompanya famílies tant en situacions de dificultat o de crisi, com en moments de decisions importants àmplies, i arriba a un nivell més ampli de participació, activant els recursos de l’entorn proper, l’aplicació dels plans de millora i el seu seguiment.
Els grups de reunió familiar impliquen una presa de decisions entre els equips professionals i les persones amb les quals treballen, per acompanyar els desitjos de canvi i transformar una situació de dificultat o crisi, aconseguint activar una vinculació sociocomunitària i un reconeixement dels recursos familiars, on els principis rectors són els següents: activació, participació, presa de decisió, confiança en la xarxa, autoresponsabilitat i apoderament.
En l’última sessió formativa, el passat dia 14 de maig a Castell d’Aro, es va convidar diferents agents i possibles derivants de tots els àmbits (sanitari, xarxa de salut mental, educació i ensenyament, cossos de seguretat, etc.) per tal de presentar el nou projecte i el circuit de derivació. Amb la finalització d’aquesta primera fase de formació de professionals es pretén poder crear una borsa comarcal de facilitadors/es, que es gestionarà a través d’una comissió comarcal que es reuneix mensualment per tal de valorar, organitzar i fer seguiment dels possibles grups de reunió familiar impulsats des dels diferents EBAS del territori.
En properes fases, es preveu seguir formant altres professionals i agents socials per tal de poder participar com a facilitadors/es en els grups de reunió familiar, per desplegar i acabar d’instaurar aquest model d’atenció a la comarca.