L'Ajuntament de Palafrugell cedeix la propietat de la finca del Centre Tramuntana al Consell Comarcal del Baix Empordà per impulsar la inclusió de persones amb diversitat funcional

22/12/2023

L'Ajuntament de Palafrugell formalitza un pas crucial per al futur del Centre Tramuntana, dedicat a l'acompanyament i inserció de persones amb diversitat funcional.

L'Ajuntament de Palafrugell formalitza un pas crucial per al futur del Centre Tramuntana, dedicat a l'acompanyament i inserció de persones amb diversitat funcional, mitjançant la cessió en propietat de la finca que actualment ocupa el Centre Tramuntana a favor del Consell Comarcal del Baix Empordà. L'acte, presidit per l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, i la presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, Glòria Marull, ha simbolitzat un compromís renovat amb la inclusió i el suport a aquest col·lectiu.

El Centre Tramuntana té una història que es remunta a l'any 1986, quan es va crear la Mancomunitat Intermunicipal del Baix Empordà per a Discapacitats Psíquics. Des de llavors, ha estat un referent essencial per a la integració laboral i social de les persones amb discapacitat intel·lectual a la comarca. Després de la seva dissolució el 1993, el Centre es va integrar al Consell Comarcal del Baix Empordà, que ha treballat constantment per reestructurar i ampliar les seves instal·lacions, així com per crear nous serveis i mòduls del Centre Ocupacional i Especial de Treball.

Malgrat els reptes financers i les dificultats experimentades des del 2009, el Centre Tramuntana ha mantingut un compromís inquerantable amb la societat i amb les persones amb diversitat funcional. La congelació de subvencions i altres desafiaments econòmics no han minvat la seva dedicació a proporcionar serveis essencials, com la jardineria, la senyalització urbana, els cultius ornamentals i altres activitats que no només ofereixen ocupació sinó també un sentit de pertinença i realització personal.

En aquest context, la cessió en propietat de la finca actualment arrendada és fonamental per assegurar la sostenibilitat i el desenvolupament continu del Centre Tramuntana. Aquesta decisió no només permetrà accedir a cofinançament de diferents instàncies, com la Generalitat de Catalunya, el Govern de l'Estat i els Fons Socials Europeus, sinó que també servirà com a base per a futurs projectes i iniciatives que enfortiran el paper del Centre com a actor clau per a la inclusió i el suport a les persones amb diversitat funcional al Baix Empordà.

En l'acte, l'alcalde Juli Fernández ha destacat: "Amb aquesta cessió, estem reafirmant el compromís de Palafrugell amb les persones amb diversitat funcional i amb la missió essencial del Centre Tramuntana. Confio que aquesta decisió marcarà el començament d'una nova etapa d'èxits i avenços per a tothom."

La presidenta Glòria Marull ha afegit: "Agraïm a l'Ajuntament de Palafrugell aquest gest significatiu que reforça la nostra capacitat col·lectiva per crear un entorn més inclusiu i sostenible. Amb la propietat de la finca, podrem planificar de manera més efectiva i treballar junts per superar els reptes que es presentin."

Amb aquesta iniciativa, Palafrugell i el Consell Comarcal del Baix Empordà demostren la seva voluntat compartida de construir un futur més just i igualitari per a totes les persones, independentment de les seves capacitats.