L’Àrea d’Atenció a la Família ofereix un nou servei d’atenció psicològica a gent gran o dependent

17/02/2021

Aquest és un servei que s’inicia sota el programa de Benestar i Comunitat de Dipsalut per abordar el maltractament a les persones grans.

L’Àrea d’Atenció a la Família disposa d’un nou servei per tractar el maltractament a les persones grans. Es tracta del nou servei d’atenció psicològica a persones grans, dependents i a les seves famílies que s’impulsa des del programa de benestar i Comunitat de Dipsalut. Aquest servei atendrà els casos de maltractaments que detectin els diferents equips de serveis socials de la comarca. A banda també intervindrà en casos d’acceptació de malalties o dependències, dols patològics complicats, situacions de sobrecàrrega de persones cuidadores de l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal del Baix Empordà, Trastorns de l’estat d’ànim i ansietat en persones grans, dinàmiques familiars relacionals disfuncionals, en famílies amb un membre gran o depenent.

En aquests casos la intervenció és important ja que si no s’hi intervé la situació pot agreujar-se i cronificar-se tot provocant situacions de maltractament a les persones grans i vulnerables. Així doncs, el servei té com a objectiu revertir situacions de maltractament i evitar que aquestes es produeixin.

 

El servei prestarà  atenció psicològica als casos que els EBAS de tota la comarca detectin, des de serveis socials es derivaran els casos a la psicòloga del servei, que farà una exploració del cas i es coordinarà amb l’equip referent del cas i amb altres agents, si cal, com salut mental, metges de capçalera, etc. 

 

Durant el 2018 es van detectar 71 casos de maltractaments a la gent gran, aquests maltractaments, a diferència del maltractament infantil o la violència masclista, estan molt invisibilitzats i no hi ha consciència social al respecte, en molts casos es normalitzen i no hi ha pràcticament recursos ni dispositius per fer-hi front i donar atenció a les víctimes.

 

Per a la vicepresidenta segona i consellera responsable de l’àrea, Sílvia Romero: “mirem d’ampliar els serveis de l’àrea d’Atenció a les Famílies per oferir un servei de qualitat que s’adapti a les necessitats del moment. Desgraciadament hi ha molts casos de maltractament a persones grans pel que esperem, amb aquest nou servei, poder ajudar a moltes persones i famílies”.