La comarca comença el curs amb dos instituts nous

15/09/2020

L’Institut – Escola Vila Romà de Palamós i el nou Institut de Palafrugell són dos centres educatius que van estrenar-se ahir en el primer dia del nou curs escolar.

Comença el curs 2020 2021 amb dos nous centres educatius a la comarca

 

L’Institut – Escola Vila Romà de Palamós i el nou Institut de Palafrugell són dos centres educatius que van estrenar-se ahir en el primer dia del nou curs escolar

 

En motiu del primer dia del nou curs escolar 2020 2021, el president del Consell Comarcal Joan Manel Loureiro ha acompanyat al director dels serveis territorials d’Ensenyament a Girona, Martí Fonalleras; al Delegat Territorial de la Generalitat a Girona, Pere Vila; i a l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer en la visita a un dels nous centres educatius del Baix Empordà: el nou Institut de Palafrugell. 

 

Pel president, Joan Manel Loureiro, “per a nosaltres és molt important que les administracions puguem donar resposta a les necessitats educatives del territori. El jovent són el futur de la comarca i del país i hem de procurar-los una bona educació”. Ha afegit també que “la situació que estem vivint actualment és complexa, però hem pogut constatar de primera mà com es segueixen totes les recomanacions per evitar rebrots d’entre els infants”. 

 

El primer dia d’escola va estar marcat per les mesures sanitàries. Tots els alumnes accedien escalonadament als centres escolars amb mascareta i en arribar es vigilava que la seva temperatura corporal no passés els 37º. Cada centre ha habilitat diverses entrades i els equips docents han hagut d’explicar als alumnes com serà la nova realitat del nou curs. 

 

Institut de Palafrugell

Ubicat a les instal·lacions de l’Escola Barceló i Matas, aquest nou equipament és el tercer centre de secundària de Palafrugell. Aquest nou institut era necessari ja que al municipi hi havia tres centres d’educació primària i els dos instituts no cobrien la demanda existent. El nou centre compta amb tres classes de 1r d’ESO i aglutina alumnes del mateix municipi, de Pals, Begur, Mont-Ras i Regencós.

 

Institut-Escola de Palamós 

L’Institut-escola del Vila-romà està situat a l’Aula d’Aprenentatge, a l’antic edifici de l’escola Vila Romà. El centre acull l’oferta d’educació infantil, primària i secundària i va obrir les portes també ahir dilluns 14 de setembre en motiu del primer dia del curs. De moment s’ha implementat el primer nivell d’ESO i durant els següents anys s’afegiran progressivament altres nivells d’ESO fins a completar el cicle.  Al municipi de Palamós amb aquest nou equipament hi ha tres centres de secundària: l’IES Palamós, l’Institut-Escola Vila-romà i el Vedruna. 

 

Els instituts escola són un nou paradigma organitzatiu de l’escola pública, a través dels quals es vol impulsar la transformació educativa a Catalunya. Amb aquest nou model es dona resposta a la necessitat de continuïtat i coherència educativa entre l’educació infantil i primària i l’educació secundària obligatòria.

 

El Consell Comarcal del Baix Empordà té competències en matèria de transport (a la comarca hi ha una quarantena de rutes escolars) i de menjador escolar. 

 

El dia d’ahir es va desenvolupar sense cap entrebanc significatiu, llevat d’algun error en el control de les llistes de l’alumnat i de petits retards en el servei de transport escolar, incidències que ja es van resoldre en el tornada a casa de l’alumnat. Igualment es continua treballant per al compliment de les normes de seguretat d’una manera ràpida i efectiva i perno intervenir més en els horaris establerts.

Abans de començar el curs es va demanar a les famílies que no portessin els infants a classe si creuen que poden tenir símptomes de Covid19 i van recalcar la importància de dur mascaretes, tenir cura de la distància física i el rentat de mans. 

L’organització del servei de menjador s’ha fet coordinadament seguint els plans de contingència dels centres escolars i els responsables del servei, també del transport escolar han rebut formacions específiques.

En el cas del menjador escolar els monitors i responsables netegen l’espai després de cada torn de menjador i en el cas del transport escolar les empreses netegen i desinfecten els vehicles abans de cada nou servei tant d’anada com de tornada i cada infant disposa d’un lloc fix per seure a l’autobús durant tot el curs escolar. Aquests lloc fixos tenen en compte els nuclis de convivència i els grups bombolla. 

 

Per a la consellera responsable de l’àrea, Roser Font ”És important que tothom s'impliqui en el compliment de les normes de prevenció i convivència de manera que puguem garantir la màxima seguretat pel desenvolupament del curs escolar.