La Diputació de Girona, Reempresa i els centres d’atenció Reempresa, entre els quals el Consell Comarcal del Baix Empordà, eviten el tancament de 440 empreses a la demarcació durant l’última dècada

19/04/2024

Han celebrat els deu anys de col·laboració amb un acte institucional a Girona, en què han anunciat la pròrroga del conveni per dos anys més.

Actualment la demarcació disposa de vuit punts d’atenció Reempresa, a la comarca del Baix Empordà és el Consell Comarcal qui presta el servei i qui facilita serveis d’intermediació i acompanyament gratuïts als empresaris que volen comprar o vendre un negoci.

El GironaHub de Girona ha estat l’escenari aquest dijous al migdia de l’acte de celebració dels deu anys de col·laboració entre Reempresa, una iniciativa de la patronat Cecot i la Fundació Autoocupació, i la Diputació de Girona.

Des del 2013 treballen junts amb l’objectiu d’evitar el tancament d’empreses viables i la destrucció d’ocupació al territori, fomentant la compravenda de negocis com una via d’emprenedoria i de creixement empresarial. En aquest sentit, s’ofereix a l’empresariat que volen comprar o vendre un negoci un servei d’intermediació i un acompanyament gratuït per fer-ho amb totes les garanties.

L’acte institucional ha comptat amb la participació del vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas; el president de la patronal Cecot i de Reempresa, Xavier Panés; la directora de Reempresa, Laura Sallent, el president d’Autoocupació i membre del comitè director de Reempresa, Albert Colomer i el vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà el Sr. Enric Marquès.

En aquesta dècada de vincle Reempresa ha evitat el tancament de 440 empreses a les comarques gironines, que han generat una inversió induïda de més de 17,3 milions d’euros i que han permès salvaguardar més de 1.112 llocs de treball. D’aquestes, un 36 % han estat empreses del sector de l’hostaleria, seguides pels de serveis (29 %) i de comerç (28 %). En menor mesura, hi ha la indústria (5 %), la construcció (1 %) i el sector agropecuari (1 %).

Quant als motius de cessió d’aquests negocis, el més habitual és la jubilació (43 %). A certa distància, hi ha motius personals (22 %), canvi de professió (12 %) i salut (12 %).

El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, ha celebrat aquestes bones dades: «El nostre propòsit és crear un entorn favorable a la creació i el creixement d’empreses i, en aquesta línia, considerem que afavorir la continuïtat de negocis ja existents és tan important com que se n’implantin de nous.

Actualment el Consell Comarcal del Baix Empordà es l’únic punt d’atenció Reempresa de la comarca, que permeten dotar el territori de les eines necessàries per evitar la pèrdua de capital econòmic i de coneixement especialitzat, mantenir la fortalesa de la nostra economia i, sobretot, salvaguardar llocs de treball.

 

Nou conveni de col·laboració 2024-2025

Aquesta relació entre Reempresa, la Diputació de Girona i els diferents punts d’atenció tindrà continuïtat i totes les parts ja han subscrit la renovació del conveni per dos anys més, fins a finals del 2025, perquè el mercat de compravenda de negocis de Catalunya estigui a disposició dels empresaris de la demarcació.

El president de Cecot i de Reempresa, Xavier Panés, ha destacat la importància de la col·laboració i coordinació entre Reempresa i la Diputació de Girona per al bon desenvolupament d’aquest conveni: «Estem contents perquè l’objectiu és compartit i treballem conjuntament per promoure la transmissió d’empreses en funcionament que necessiten un relleu per seguir endavant i evitar-ne el tancament».

«Reempresa segueix una metodologia d’èxit que té una gran repercussió al territori. Tenim grans reptes a sobre la taula i estem contents i agraïts del tàndem que hem creat, de col·laboració i suport, entre la Cecot i Autoocupació i la Diputació de Girona», ha afegit la directora de Reempresa, Laura Sallent.

Durant l’acte s’han donat a conèixer dos casos d’èxit de Reempresa a les comarques gironines. Es tracta de la Fleca d’Esponellà, un negoci emblemàtic i històric en aquest municipi del Pla de l’Estany –es va obrir el 1935– i que el 2021 es va traspassar, i Vitassana, un comerç de dietètica, herboristeria i complements de productes naturals al centre de Palafrugell, que va obrir el 2009 i, recentment, va aconseguir el relleu perquè els propietaris es jubilaven. Un relleu que han treballat de la mà del servei d’emprenedoria i empresa del Consell Comarcal del Baix Empordà.