La disminució de l’atur, el progrés social i la reducció de residus com a eixos centrals de la gestió del Consell Comarcal durant el 2022

24/03/2023

És una de les conclusions que s’extreuen de la memòria de l’ens del 2022, que s’ha distribuït recentment entre els municipis de la comarca.

L’any 2022 ha estat marcat pels efectes de la pandèmia i per la repercussió d’altres crisis, com la Guerra d’Ucraïna, que han situat el teixit empresarial al nivell del pitjor moment de la Gran Recessió i han provocat que la recuperació fos més lenta del que estava previst.

El Baix Empordà és la comarca de la demarcació més sensible als cicles econòmics, tant en disminució de llocs de treball durant les èpoques recessives com en el seu augment durant els períodes de recuperació estacional. L’economia de la comarca està basada en el turisme i en l’activitat de segona residència.

Fent balanç d’aquest 2022, alineats amb el pla de Reactivació Comarcal, s’ha treballat estratègicament en les diverses àrees del Consell Comarcal per fer front a problemes com l’atur, que registrava 6.196 persones el gener de 2022 i 5.063 sense feina en finalitzar l’any, o la reducció de residus, tenint en compte que el Baix Empordà genera 114.608,31 tones, gairebé una tona de residus per habitant i any.

En matèria de promoció econòmica, doncs, s’han gestionat 6.382 ofertes de treball i s’ha donat continuïtat i reimpulsat diversos programes i projectes estratègics per afavorir l’ocupació de qualitat, la recuperació i valorització dels oficis i el suport industrial, a través de la xarxa agroalimentària Arrelem, l’Oficina tècnica de suport als polígons i projectes singulars com “De l’escola a casa”, per afavorir el consum de peix en l’entorn educatiu i familiar.

Quant a l’Àrea de Sostenibilitat i Acció Climàtica durant el 2022 es van recollir 25.882 tones de residus i 544 tones amb el sistema de recollida Porta a Porta.

Des d’àrees d’àmbit social s’han impulsat serveis i projectes per afrontar les diverses necessitats de col·lectius especialment sensibles a les situacions de crisi econòmica i més en un context en què el preu mitjà del lloguer d’habitatges se situa en 624,25 €.

Aquest any 2022 s’han destinat 192.628,92€ en matèria de prestacions d’urgència social. A banda des de l’àrea també s’ha posat en marxa el Pla d’Inclusió Social, s’han desenvolupat plans per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere, s’ha elaborat el IV Pla d’igualtat de gènere del Baix Empordà a banda de fer-se el seguiment i l’avaluació del II Pla d’Igualtat Intern del Consell Comarcal o de les taules i comissions de treball per a la igualtat de gènere. En matèria d’igualtat també s’ha fet diagnosi i el projecte del projecte Dona’t Temps i s’ha creat l’Observatori de la violència masclista. A banda en el cas del SAI – LGBTI s’ha elaborat un protocol d’assetjament.

El Consell Comarcal també ha aprovat un conveni col·lectiu per al període 2022-2025 que renova el del 2006 i ha iniciat un procés d’estabilització de 123 places que finalitza el primer trimestre de 2023 per fomentar unes condicions de treball que ajudin a retenir i atraure el talent i en conseqüència permetin prestar serveis de valor públic i de qualitat als ajuntaments i a la ciutadania de la comarca. Finalment, ha aprovat una valoració de llocs de treball per millorar les condicions del personal i ser implementada en un màxim de 4 anys.

Per al president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, “Aquesta memòria mostra les dades de les principals actuacions i tasques dels serveis del Consell Comarcal de 2022, i recull i posa en valor els esforços dels 340 professionals que s’han alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per garantir un bon servei públic al Baix Empordà”.