La totalitat dels municipis de la comarca es troben en estat d’exepcionalitat per la sequera

11/05/2023

Fes una ullada a la normativa vigent per als municipis afectats per a les restriccions.
A dia d’avui hi ha prop de 500 municipis afectats a tot Catalunya.

Catalunya atravessa un greu eìspdo de sequera hidrològica. 

 

La sequera és un període extens de temps en el qual un territori pateix una deficiència en el subministrament d'aigua. Generalment passa quan plou per sota del que és habitual. Aquest fenomen produeix, per tant, un desequilibri entre la disponibilitat natural d’aigua i el consum que en fa l’activitat humana.
A Catalunya, les pluges tenen un caràcter irregular, alternant llargs períodes d’absència de pluges amb episodis de pluges torrencials, fruit del clima mediterrani, la qual cosa ens fa especialment vulnerables a patir episodis de sequera, especialment a les conques internes que és on es concentra el gruix de la població (més del 80%) i on només es disposa del 40% de l’aigua que hi ha a Catalunya (essencialment la que es troba als embassaments, als aqüífers i dins els pous).

 

A continuació et proposem un llistat d’accions que et permetran estalviar aigua a la llar:

  • Quan rentis la roba, carrega totalment la rentadora i posa programes d’aigua freda (floquet de neu o eco). Els programes curts de la rentadora són els que més energia consumeixen. Una rentadora convencional consumeix entre 60 i 90 litres però les anomenades "intel·ligents" regulen el consum d'aigua en funció del pes de la bugada.
  • Tanca les aixetes quan no facis servir l’aigua mentre t’ensabones, et rentes les dents, t’afaites o fregues els plats. Les aixetes obertes poden perdre fins a 12 litres per minut.
  • Dutxa’t en lloc de banyar-te. Omplir la banyera suposa entre 200 i 300 litres, mentre que si et dutxes significa un consum de 30 a 80 litres.
  • Si una aixeta o cisterna perd aigua, avisa un tècnic tan aviat com ho detectis (una aixeta que perd una gota per segon té una pèrdua de 1000 litres al mes).
  • Instal·la airejadors o economitzadors a les aixetes, sistemes de monocomandament o aixetes electròniques (amb aquests sistemes es pot arribar a estalviar fins a un 50% respecte a les aixetes convencionals).
  • Rentar a mà amb aigua calenta pot resultar fins a un 60 % més car que fer-ho amb el rentaplats. Si ho fas a mà, utilitza una pica per ensabonar i una altra per esbandir. 
  • Renta el cotxe al túnel de rentat o amb una esponja i una galleda, en comptes de fer-ho amb una mànega. Estalviaràs fins a 350 litres d’aigua en cada rentada.
  • Les cisternes de doble descàrrega permeten buidar només parcialment la capacitat de la cisterna. Si no tens aquest mecanisme posa una ampolla d’aigua plena dins de la cisterna del lavabo per no llençar tanta aigua. Cada vegada que buidem el vàter fem servir entre 6 i 10 litres d'aigua.
  • Els sistemes d’acumulació d’aigua calenta són més eficients que els sistemes de producció instantània i sense acumulació. Revisa i aïlla bé si cal els dipòsits acumuladors d’aigua calenta i canonades. Estalviaràs energia i aigua.

Fes una ullada a més consells a: https://sequera.gencat.cat/ca/accions/estalvi-daigua/sabies-que-tips-per-estalviar/

Estigues al corrent de les darreres notícies al voltant de la sequera a: https://sequera.gencat.cat/ca/inici/