Les escoles del Baix Empordà ja disposen del “MEMOPEIX”, el nou joc de memòria per donar a conèixer les espècies del nostre litoral

19/10/2022

“MEMOPEIX” és una línia de treball que forma part del projecte “De l’escola a casa”, que té per objectiu donar resposta a un dèficit detectat en el coneixement del peix fresc i dels beneficis del seu consum entre les famílies de la comarca.

En el marc del projecte “De l’escola a casa”, que vol donar a conèixer les espècies de peix del nostre litoral i incentivar el seu consum entre nens i famílies del Baix Empordà, s’ha treballat en l’elaboració d’un joc de memòria, el “MEMOPEIX”. Es tracta d’un joc original, creat especialment per aquest projecte, amb il·lustracions atractives de les diferents espècies de peixos que el componen realitzades especialment, per tal d’afavorir l'aprenentatge entre els nens i nenes. En total, s’han lliurat dues unitats del joc a cadascuna de les 36 escoles de la comarca.

S’hi inclouen 27 parelles de fitxes de joc, així com 27 fitxes descriptives de cada espècie amb una descripció del seu aspecte, on viu, la seva talla i algunes curiositats. Aquesta informació s’ha elaborat a partir de la informació recollida al Museu de la Pesca de Palamós. També s’ha comptat amb la col·laboració de la Confraria de Palamós, per tal de fer la tria de les espècies més representatives del nostre litoral i aquells elements del port que s’han inclòs en el recurs. Entre elles trobem espècies tant conegudes com el rap i d’altres no tan conegudes, i amb menys cost econòmic, com la canana.

Per al vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé: “el “MEMOPEIX” és una eina molt útil, totalment nova de trinca i editada per l’ocasió, que ensenya jugant “. Dilmé ha agraït “l’esforç de tots els que han participat en la seva elaboració, que han estat molts col·lectius i moltes persones, i penso que podem estar molt satisfets del resultat de les coses quan tots, des de diferents àmbits, treballem per assolir un objectiu comú”.

En aquest sentit, el joc ja s’està utilitzant dins l'espai de menjador escolar, amb la implicació de les empreses que elaboren els menús, BoiSa i Eurest. Previ a l’ús del joc en l’espai del migdia per part del monitoratge del menjador, s’ha impartit una formació per orientar-los en les diferents opcions de joc que pot tenir el “MEMOPEIX”. I tot seguit, els equips de menjador de cada una de les escoles també s’han reunit internament per tal de pensar com treballar aquest recurs didàctic. Tenint en compte les característiques del seu alumnat, el curs, l’espai on usar-lo i els coneixements previs dels nens, han elaborat propostes concretes de joc per tal d’adaptar-se al màxim a la realitat de l’escola. En total hi han participat uns 150 professionals dels diferents equips de menjador. 

El recurs quedarà a les escoles del Baix Empordà per tal que pugui ser utilitzat també dins l’espai lectiu.

El projecte “De l’escola a casa, divulgació i sensibilització del consum de peix a les famílies del Baix Empordà” dona continuïtat al projecte “El peix a l’escola”, ambdós executats per l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal. Aquest projecte es va portar a terme en l’àmbit dels menjadors escolars dels centres educatius que es gestionen des del Consell Comarcal. Enguany el projecte té per objectiu fer un pas més enllà, desenvolupant una campanya de promoció del consum de peix de proximitat orientada als infants i treballant també en l'àmbit familiar.

Per tal de seguir presents a l'escola, s’aportaran materials didàctics per als equips docents i també jocs i activitats pel temps de migdia, en el marc del projecte Temps de Migdia Educatiu al Baix Empordà, impulsat per l’àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal.

El projecte presenta diferents línies de treball: el “MEMOPEIX” i la unitat didàctica “A quin ritme es mou el peix que mengem”, dirigides als centres escolars del Baix Empordà. A banda, també es proposen xerrades de nutrició i jornades de showcooking dirigides a les famílies.