Més d’un 40% de les emissions de CO2 de la comarca estan associades a la mobilitat

15/09/2022

És una de les conclusions dels Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima que es treballen des de l’Oficina de Transició Energètica del Baix Empordà.

El Consell Comarcal s’ha adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat que comença demà i s’allargarà fins el 22 de setembre, i que aplega diferents iniciatives a diferents punts de la comarca amb l’objectiu d’impulsar el canvi cap a hàbits de vida més sostenibles.

Demà es dona el tret de sortida a la Setmana Europea de la Mobilitat. Aquesta iniciativa vol posar l’accent en la importància de la mobilitat i les seves conseqüències i en la necessitat de canviar el model actual de transport basat en el transport individualitzat que funciona amb combustibles fòssils.

Per tal d’incentivar l’adhesió a la campanya dels diferents municipis de la comarca, l’Oficina de Transició Energètica del Baix Empordà proposa una campanya en la que el dia 22 de setembre, els ajuntaments que ho vulguin, podran fer una jornada sense cotxes en alguns trams de circulació.

L’Oficina de Transició Energètica fa temps que treballa en els Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima i és per això que posen de manifest que “més del 40% fe les emissions de la comarca estan associades a la mobilitat i per tant aquest és l’enemic a batre, ja sigui amb l’adhesió a la Setmana Europea de la Mobilitat o amb d’altres iniciatives” explica el conseller comarcal Marc Calvet.  

Per tal de millorar aquestes dades, des de l’àrea de sostenibilitat i acció climàtica del Consell Comarcal es crea la Taula de Mobilitat, que integra diferents agents interessats i competents en la matèria i que serveix d’ens de discussió i governança. Alhora es fa un procés de cocreació de tres sessions de durada que permeten analitzar els principals reptes a abordar i consensuar els objectius i les línies de treball.

El conseller Marc Calvet avança que: “Una línia en la que ja s’ha estat treballant és la de la millora del transport públic que, després de parlar-ho amb la Generalitat, permetran que aquesta amplii el servei que s’ofereix actualment”.

És per tot plegat que el Consell Comarcal s’ha adherit a la Setmana Europea de la Mobilitat conjuntament amb alguns ajuntaments de la comarca. Els municipis adherits aquest any a la iniciativa són vuit: Ullà, La Bisbal d’Empordà, Bellcaire, Corçà, Torroella, Sant Feliu, la Tallada d’Empordà i Palafrugell.

La necessitat de recuperar espai a la via pública

Són diversos els reptes a abordar que es van posar de manifest en el procés de cocreació de la Taula de Mobilitat, però un d’important és la necessitat de recuperar espai a la via pública perquè els desplaçaments a peu i en bicicleta siguin més segurs. Per tot plegat es va plantejar als ajuntaments el tancament d’un carrer durant la setmana i organitzar-hi activitats per testar els beneficis i inconvenients que aquesta acció suposa. Aquesta és una de les activitats que es realitzarà durant la setmana, i si bé no tots els mnicipis adherits la duran a la pràctica sí es faran altres iniciatives proposades pels mateixos consistoris. En qualsevol cas, el compromís del Consell Comarcal és, a part de coordinar les iniciatives des de l’Oficina de Transició Energètica, encarregar un rètol conjunt que ajudi a visualitzar les accions alhora que es posen sota un mateix paquet d’accions de mobilitat sostenible al Baix Empordà.

La idea de fons és posar sobre la taula la mobilitat i la seva problemàtica (contaminació, problemes de salut i augment de l’efecte hivernacle, ocupació de la via pública, discriminació), així com la generació de debat: canviar la mobilitat amb cotxe és molt difícil, però cal plantejar-ho per evitar fer més gran una problemàtica conjunta.

La intenció del Consell Comarcal és seguir organitzant iniciatives d’aquest tipus els propers anys i seguir creixent a partir d’accios orientades a sostenibilitzar la mobilitat.