Moció per demanar que el confinament per la Covid19 al Baix Empordà sigui comarcal

29/01/2021

ERC, TxE i UPM.cat consideren que la situació actual perjudica en excés els municipis petits i els micropobles, que són majoria en el nostre territori

L’equip de govern del Consell Comarcal (ERC, TxE i UPM.cat) han presentat una moció per debatre en el proper Ple de l’ens, a celebrar el dilluns 8 de febrer, en que es demana sol·licitar al Govern de la Generalitat que el confinament per Covid19 en el Baix Empordà deixi de ser municipal i passi a ser comarcal. El principal argument és que la majoria dels 36 municipis baix-empordanesos tenen menys de 1.000 habitants i un confinament municipal té greus afectacions socioeconòmiques i del dia a dia perquè “això obliga la ciutadania d’aquests municipis a haver d’estar contínuament justificant-se per satisfer necessitats bàsiques”.

 

Sota el títol “Moció per unes mesures de prevenció de la covid19 que tinguin en compte la diversitat del territori”, la proposta repassa la situació territorial del Baix Empordà i recorda que els municipis petits i els micropobles “funcionen amb unes dinàmiques i hàbits que per desenvolupar la seva vida quotidiana necessàriament ho han de fer connectats i relacionant-se amb els serveis i les persones de les capitals comarcals i dels municipis que els són propers: abastiment de productes a botigues o mercats no sedentaris, activitats culturals, serveis sanitaris, bancaris, etc”. També s’afegeix que el confinament municipal “té greus afectacions socioeconòmiques i del dia a dia. Això obliga la ciutadania d’aquests municipis a haver d’estar contínuament justificant-se per satisfer necessitats bàsiques”. 

 

La moció recorda que són diverses les veus dels diferents territoris que han fet la mateixa petició perquè no es tenen prou en compte les necessitats reals del territori, unes necessitats que es poden atendre sense posar en risc la seguretat sanitària.

 

Els acords proposats són aquests quatre:

 

PRIMER.- Reiterar el nostre compromís amb la lluita contra la pandèmia de la Covid19 i per revertir les conseqüències negatives que, en matèria sanitària, econòmica i social, pateixen els nostres conciutadans, el nostre teixit econòmic i social i els nostres municipis i comarques, tot reiterant l’agraïment a la tasca que està fent el personal dels centres sanitaris i socials, expressant el nostre suport als nostres conciutadans i conciutadanes i als diferents sectors socials i d’activitat econòmica, així com el nostre escalf a les víctimes de la pandèmia.

 

SEGON.- Instar els departaments de Salut i Interior del Govern de la Generalitat a aplicar les mesures anti covid-19 incorporant la visió territorial i la mirada de la diversitat territorial, la qual cosa ha de comportar necessàriament que al Baix Empordà el confinament no sigui municipal sinó comarcal. 

 

TERCER.- Per fer efectiva aquesta mirada territorial, incorporar a la taula del PROCICAT un representant de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, un representant de la Federació de Municipis de Catalunya i un representant de l’Associació de Micropobles. 

 

QUART.- Instar els governs de la Generalitat i de l’Estat per tal que les restriccions i les mesures anti covid-19 vagin acompanyades de mesures de reactivació econòmica. Donat que des del govern de la Generalitat ja s’han engegat diferents mesures d’ajuts als sectors d’activitats econòmica més afectats per les restriccions dictades per combatre la pandèmia, instar el govern de l’Estat a aplicar línies d’ajut i mesures de reactivació econòmica en el mateix sentit.

 

El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro creu que “la comarca del Baix Empordà té una situació demogràfica especial ja que els pobles tenen molta relació i estan relacionats per raons bàsiques, també amb les capitals.” Amb tot ha afegit “esperem que pugui aprovar-se la moció, tot i que respectem les decisions del Departament de Salut que són els responsables en la matèria”.

 

La moció passarà per comissió informativa el dilluns dia 1 i per Ple el dilluns següent, dia 8. La voluntat de l’equip de govern, atesa la importància del tema, és intentar que el màxim de grups polítics puguin donar suport al text.