Pilar Francès Àvila guanya el V Premi Empordà de Novel·la

22/04/2022

Pilar Francès Àvila ha guanyat el premi amb la seva obra Tot passa dues vegades, una novel·la que tracta tot allò que fa gran a les persones.


Aquest vespre la Sala d'Actes del Castell de Calonge ha acollit l'acte d'entrega del V Premi Empordà de Novel·la, el primer premi que es dona des del Consell Comarcal del Baix Empordà i que potencia la creació literària a la comarca. Alhora, compta amb la participació de tots els ajuntaments de la comarca, amb l'objectiu de cohesionar el territori, la cultura i la llengua, i de crear vincles i teixir xarxes entre els municipis.

L'acte ha comptat amb la participació de Laia Cañigueral, delegada territorial del Govern de la Generalitat a Girona; Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; Joan Manel Loureiro, president del Consell Comarcal del Baix Empordà, i Agnès Gasull, consellera comarcal de Cultura, Patrimoni i Joventut.

En aquesta edició del premi s'han presentat un total de 109 obres inèdites i escrites en català, amb la voluntat d'incentivar la participació tant de talents emergents com d'escriptors en actiu. Finalment, el veredicte del jurat ha determinat que la mereixedora del V premi literari de prestigi en llengua catalana de la comarca sigui Pilar Francès Àvila, primera dona que rep aquest premi, amb la seva obra Tot passa dues vegades.

La premiada ha rebut el guardó i ha destacat la seva satisfacció per obtenir aquest premi i ser la primera dona empordanesa en rebre'l. L'escriptora també explica que és una novel·la que agradarà als lectors, "la història passa a l'Empordà, a la platja La Fosca, a Calella de Palafrugell... És una novel·la que tracta tot allò que ens fa grans com a persones: l'art, les lletres, les converses, la cultura en general".

El premi consisteix en 7.000 € i, a més a més, l'obra guanyadora serà publicada per l'editorial Brau Edicions.

Durant l'acte, la delegada territorial del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, ha agrait el compromís del Consell Comarcal del Baix Empordà per gestionar el premi i ha posat en relleu que "aquest premi dona vida al sector literari de la comarca, però també al conjunt de la demarcació". A més a més, Cañigueral ha defensat que "un dels objectius del Govern i de la delegació de Girona és garantir l'accés a la cultura construint un sistema cultural de referència, un sistema que estigui equilibrat territorialment, que acompanyi als municipis i les entitats del territori per dur a terme propostes culturals transformadores".

A l'acte també hi ha estat present el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, que ha realçat el talent literari de la comarca i la participació, per primera vegada, dels 36 ajuntaments del Baix Empordà, en aquest sentit, afirma que "la cultura crea identitat, crea lligams. Aquest premi és important perquè cohesiona el territori".

Per la seva banda, la consellera comarcal de Cultura, Agnès Gasull, ha remarcat que "el Premi Empordà de novel·la és una aposta de l'Àrea de Cultura del Consell Comarcal, amb la voluntat de posar en valor la bona feina feta durant les darreres edicions, fer promocions de la cultura, de la literatura, de l'Empordà. I fa goig, fer-ho a través de les novel·les i els llibres".

Finalment, l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, ha posat en relleu que "estem molt contents perquè l'objectiu era aquest: trobar una manera de treballar conjuntament en l'àmbit cultural a la comarca. És un premi que va néixer a la Bisbal amb la voluntat de créixer, ho hem anat treballant cada any i, en l'edició d'enguany, trobar la complicitat dels municipis de la comarca i del consell no ha estat difícil".