Poma de Girona preveu recol·lectar 88.500 tones de pomes després del rècord de l’any passat

09/08/2022

El President del Consell Comarcal participa en l’acte de collida de la primera poma, juntament amb l’escriptor i periodista Rafel Nadal, a l’IRTA-Mas Badia.

Aquest matí el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, ha aprticipat en l'acte simbòlic de recollida de la primera poma  

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona hem fet una previsió de collita de 88.500 tones. La xifra és un 13% inferior a la de 2021, any en què es va registrar una producció de total de 101.750 tones de poma, la xifra rècord des de la seva creació. La producció d’aquest 2022 però, seria una de les tres més altes que han aconseguit en l’última dècada. La climatologia calorosa d’aquest any la farà “més dolça” però a algunes varietats els “costarà tenir un to més vermellós”. Els productors gironins apliquem, des de fa anys, diferents tècniques per adaptar-se i fer front al canvi climàtic, com la instal·lació de xarxes per evitar els cops de sol, la cerca de varietats adaptades a climes càlids, la substitució de fertilitzants d’origen i la implantació de cobertes vegetals. Poma de Girona, que aquest any ha arribat pràcticament a les 2.000 hectàrees, ha donat el tret de sortida de la collita avui en un acte a l’IRTA-Mas Badia, a Canet de la Tallada (Girona), que ha comptat amb el periodista i escriptor Rafel Nadal com a convidat.

“Rafel Nadal cull simbòlicament la primera poma”
El periodista i escriptor Rafel Nadal ha recordat que “el meu primer sou, com molta gent de la meva generació, va ser collint pomes per aquesta zona; Albons, Bellcaire, Aiguaviva…. I després vaig recórrer els camps de pomeres amb una empresa que buscava aigua”. Nadal, que té un hort amb pomeres, ha afirmat que és “fan de la varietat Golden, de la més tardana, ja que és més tova” i ha defensat el consum dels productes de proximitat: “Quan menges producte natural, com són les pomes de Girona, et dona un plaer enorme sabent el procés i els anys d’història que hi ha al darrere”.