Posada en valor de la dona en l’activitat agroalimentària a través de “Baix Empordà, dona i terra”

15/04/2022

L’actuació s’emmarca en els eixos de l’emprenedoria, la capacitació i el foment de l’ocupació, i forma part dels Projectes Singulars de Desenvolupament Econòmic Local, subvencionats per la Diputació de Girona

Nota de premsa

El Consell comarcal del Baix Empordà ha començat a desenvolupar el projecte Baix Empordà, Dona i Terra, que té com a l’objectiu potenciar l'activitat agroalimentària de la comarca, a través de posar en valor la feina de les dones del Baix Empordà vinculades a aquest sector.
Aquest projecte parteix de la Xarxa Tràmec, formada per una quarantena d’entitats, productors i administracions del Baix Empordà, ja que el sector agroalimentari és clau per aportar valor afegit a una de les principals activitats de la comarca, com és el turisme, basat en experiències i gastronomia. A més, la indústria agroalimentària ha demostrat ser una de les més resistents respecte a la crisi provocada per la Covid-19.
D’altra banda, l’estacionalitat del mercat de treball fa disparar l’atur femení i repercuteix també negativament en les persones més joves. El sector primari i secundari han estat tradicionalment potenciats per persones del sexe masculí, una realitat que està evolucionant i ara és un bon moment per continuar desenvolupant el sector amb una òptica igualitària.
En el marc del projecte, s’ha contactat amb dones del sector agroalimentari del Baix Empordà que poden rebre assessorament per fer créixer els seus negocis o per optimitzar la seva activitat i, alhora, actuar de mentores i visibilitzar-les per tal que altres dones puguin tenir-les com a referents. També s’ha establert el contacte amb empreses del sector per tal d’identificar perfils professionals i necessitats de personal d’aquestes, amb l’objectiu de capacitar i preparar altres dones interessades en desenvolupar-se en aquests llocs de treball. D’aquesta manera, el projecte pretén donar resposta a les necessitats de les empreses i de les persones en situació de desocupació.
Concretament el projecte pretén:

- Reconèixer, visibilitzar i oferir suport a la consolidació empresarial d’aquelles dones que desenvolupen la seva trajectòria en aquest tipus d’activitats i serveixin d'inspiració a moltes altres.
- Capacitar dones, preferentment en situació d’atur, per tal de millorar la seva ocupabilitat en el sector agroalimentari.
- Facilitar el desenvolupament de nous projectes emprenedors en el sector agroalimentari impulsats per dones.
- Treballar en la recerca de noves oportunitats a través de la innovació, afavorint la transferència de coneixement.

Les actuacions conclouen amb una Jornada de reconeixement a les dones del sector agroalimentari, taula rodona i networking de dones empresàries d'activitats agroalimentàries.
El vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà i conseller de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé, considera que el sector agroalimentari de la comarca no s’entendria sense el paper de la dona: “parlem d’empreses petites i mitjanes, la gran majoria de caire familiar, on el paper de la dona ha estat essencial”. Per això, “amb aquest projecte no ens inventem res, sinó que posem en valor una realitat i el valor afegit que ofereix, a banda de treballar per aconseguir una millora de l’ocupació de la dona en aquest sector en concret”.
El projecte Baix Empordà, Dona i Terra, s’emmarca en els eixos de l’emprenedoria, la capacitació i el foment de l’ocupació, i forma part dels Projectes Singulars de Desenvolupament Econòmic Local, subvencionat per la Diputació de Girona.
Per formar-ne part o per més informació, 972642310 o al correu xarxatramec@baixemporda.cat