S’anuncien més de 6MEUR per retirar la uralita malmesa per la pedregada i instal·lar-hi plaques fotovoltaiques

08/09/2022

Ho ha anunciat el MHP Pere Aragonès en una visita que ha fet aquest matí a la Bisbal d’Empordà.

El MH president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha visitat aquest matí les zones afectades per la pedregada de la setmana passada a la Bisbal d’Empordà, on ha anunciat que el Govern destinarà “6 milions d’euros a retirar l’uralita malmesa i a instal·lar-hi plaques fotovoltaiques”. En concret, el Govern cobrirà el 100% “del cost de la retirada i la gestió de l’amiant i el 70% de les plaques fotovoltaiques que s’instal·lin a les cobertes afectades dels municipis del Baix Empordà, Pla de l’Estany i Gironès, com són Forallac-Fonteta, Cruïlles, la Bisbal d’Empordà, Corçà, Parlavà, Canet de la Tallada, Esponellà i Vilert i Sant Joan de Mollet”, ha desgranat.

En declaracions als mitjans de comunicació, Aragonès ha detallat que d’aquests 6 milions que han mobilitzat els departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Agència de Residus de Catalunya, i d’Empresa i Treball, 2,5 provenen del fons de lluita contra el canvi climàtic, i per tant, finançat amb l’impost del CO2 als vehicles. “Hem posat en marxa tots els instruments al nostre abast per donar la resposta el més ràpid possible a una doble necessitat urgent que passa per la desamiantització i la transició energètica”, ha explicat.

El president també ha posat en valor que aquestes línies d’ajudes es posaran en marxa en els propers dies i “la convocatòria es farà aquest mateix mes de setembre”. “L’afectació ha estat molt greu en un abast geogràfic molt delimitat, fet que ens permet dissenyar les ajudes d’una manera quirúrgica”, ha afirmat.

Durant la seva intervenció, el president també ha volgut transmetre novament el seu condol i el de l’Executiu a la família de la nena que va morir a conseqüència d’aquesta lamentable pedregada “d’unes dimensions i una intensitat mai vista” a la zona. “Estem al seu costat en tot allò que puguem fer per ajudar-los a fer més fàcil aquesta situació extremadament dura i dolorosa que estan patint com a família”. 

Per la seva banda el President del Consell Comarcal del Baix Empordà, que ha rebut el cap de l’executiu, ha explicat que: “des del Consell Comarcal treballem incansablement per donar cobertura a totes les necessitats de les persones afectades per la pedregada”. Ha detallat també que “són constants les converses que tenim amb la resta d’administracions per tal d’oferir una solució àgil als damnificats”.

Aquest matí Aragonès ha fet un recorregut per diferents empreses del polígon industrial “L’Aigüeta” de la Bisbal d’Empordà, on ha pogut veure les destrosses en empreses, entitats de caràcter social i particulars, entre les quals, algunes de les cobertes d’uralita afectades. Prèviament, s’ha reunit amb l’alcalde del municipi, Enric Marquès, i amb el President del Consell Comarcal, a l’Ajuntament. 

A la visita també hi ha participat la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral; el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, i el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral del departament d’Empresa i Treball, Oscar Riu.